Известният холандски треньор Рууд Гулит официално бе уволнен от първодивизионния руски тим Терек (Грозни), където се подвизава българският национал Благой Георгиев.

Европейският шампион с Холандия от 1988 година загуби с тима си вчера при гостуването на Амкар (Перм) с 0:1 след автогол Сергей Омелянчук в последната минута. Българите Захари Сираков и Георги Пеев играха цял мач за домакините от Перм, докато Благой Георгиев престоя 90 минути на терена за тима от Грозни.

“Откакто той тренира отбора, не мога да го позная. Тимът не играеше по нито една разпознаваема система. Никога не съм гледал Терек да играе толкова безнадеждно”, допълни Кадиров.

“Гулит няма да тренира повече Терек. Той не можа да докаже, че е треньор. Под негово ръководство записа само лоши резултати този сезон”, заяви пред руската агенция “Интерфакс” собственикът на клуба Рамзан Кадиров, който е и президент на Чеченката република.

“Вярвам, че нямаше да има разлика, дали отборът щеше да спечели или загуби”, лаконичен пък бе след загубата самият Гулит, на който ще му бъде предложено да води младежите на клуба, но той едва ли ще приеме.

Решението на Гулит да поеме тима от Грозни тази пролет бе прието в Холандия с големи критики, тъй като президентът на Терек Рамзан Кадиров е считан за човек, извършил множество военни престъпления. Поставената цел на холандеца с идването му в Грозни пък бе да класира тима за участие в евротурнирите, което изглежда невъзможно след 7 записани загуби от началото на сезона. Терек е на 14-о място във временното класиране на руската Суперлига със само 12 спечелени точки от 13 мача. /БЛИЦ