Броени дни преди откриването на Европейското първенство по футбол в Мюнхен се появи огромен проблем между домакините от Германия и УЕФА. Европейската централа е планирала задействането на пиротехника в петък преди мача между Германия и Шотландия, но това никак не се харесва на властите в столицата на Бавария.

По първоначални планове по време на откриването ще бъдат пуснати 60 фойерверки. За целта на две места на стадиона ще бъдат използвани 10 димки в ярки цветове и ще бъдат запалени 60 допълнителни пиротехнически средства. УЕФА иска това да е кулминацията на церемонията. Първо се показват знамената на страните участнички, а накрая те трябва да бъдат придружени от пироефекти. Според УЕФА всичко ще "кулминира във величествен образ на единство и очакване".

Пиро шоуто обаче трябва да бъде одобрено от град Мюнхен, чийто власти призоваха организаторите да не използват пиротехника на церемонията по откриването.

"По-специално беше обърнато внимание на сигналния ефект, насочен към феновете, чиято неразрешена употреба редовно води до специфични опасности и наранявания“, категорични са властите.

УЕФА контрира: „Планирането и организацията на церемонията по откриването е строго регламентирана. То ще се проведе с участието на утвърдени производители и професионални компании в съответствие с разпоредбите за здраве и безопасност на страната домакин.“

Церемонията по откриването ще бъде с участието на изпълнителите Meduza, OneRepublic и Leony, които ще изпеят официалната песен на Европейското първенство - "Fire" (в предов от английски: Огън), името на която е подходящо за възникналата дискусия.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!