Златан Ибрахимович скоро ще има своя статуя в родния си град Малмьо. Бронзовият монумент вече е поръчан от Шведската футболна асоциация и ще бъде официално открит на 8 октомври 2019 г.

Статуята ще бъде с височина 2.7 метра и ще тежи 500 кг. Тя ще бъде разположена на площада между стария и новия стадион на Малмьо, в който Ибрахимович стартира футболната си кариера и изигра първия си мач при мъжете през 1999 г.

Статуята ще бъде изработена от скулптура Петер Линде.

"Паметникът ще бъде знак на почит към най-великия футболист на Швеция за всички времена", заяви генералният секретар на асоциацията Хакан Шостранд.

"Много съм доволен от решението статуята да бъде поставена в Малмьо. Такова бе желанието ми от самото начало. Именно тук започна всичко, тук се намира моето сърце", коментира 37-годишният Ибрахимович.

Златан Ибрахимович е икона в родината си. Нападателят на Лос Анджелис Галакси е истински пример за това, че с постоянство, дисциплина и много труд няма невъзможни неща. През годините се доказа като един от най-добрите нападатели в света, отбелязвайки повече от 400 гола с екипите на отбори като Аякс, Ювентус, Интер, Барселона, ПСЖ и Манчестър Юнайтед.

За националния отбор на Швеция има 62 гола в 116 мача.

Той е шампион на Холандия, Италия, Испания, Франция, а с Манчестър Юнайтед триумфира в Лига Европа през 2017 г. Ибрахимович е единственият футболист, участвал в Шампионската лига със седем различни отбора.