Бившият български национал Светослав Тодоров, който е треньор в академията на Кристъл Палас от 2018 година, говори пред клубния сайт преди утрешния домакински двубой на "орлите" срещу Уест Хем от 34 кръг на Висшата лига. През 2001 г. Тоди подписва с "чуковете" и става първият футболист, осъществил директен трансфер от България (Литекс) в английския футболен елит.

При пристигането си в Източен Лондон Тодоров се сблъсква със сериозна конкуренция в лицето на Паоло ди Канио, Фреди Кануте и Джърмейн Дефо. Той обаче успява да си извоюва мястото в състава преди да премине в Портсмут, кадето отново се събира с Хари Реднап. Светослав Тодоров завърши като голмайстор на "помпи" през 2002/03 г., като помогна за осигуряването на промоция във Висшата лига.

През 2018-а година се завърна в Лондон като треньор в академията на Кристъл Палас и оттогава работи с хора като Пади Маккарти, Дейв Купър и Роб Куин, помагайки на настоящи звезди като Дейвид Озо, Кейдън Родни и Джейдън Реймънд да намерят път към върховете.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

В разказа си пред клубния сайт на "орлите" 45-годишният Тодоров разказа спомените си от пристигането в Англия.

"По онова време бях младо момче. Беше наистина невероятно да имам шанс да играя на "Ъптън Парк" за Уест Хам. Дебютът ми беше срещу Ливърпул като гост на "Анфилд", което беше изключително. Първият ми гол беше срещу Тотнъм за ФА Къп, което всъщност беше дебютът ми на "Ъптън Парк". Прекарах в Уест Хям година и половина и имаше някои хубави моменти. Записах няколко мача там и наистина ми хареса. Това беше първият ми клуб в Англия, когато дойдох, младо 22-годишно момче по това време. Беше страхотно изживяване.

Не беше трудно да дойда в Лондон. Ако трябва да съм честен, аз съм доста приспособим на ново място. Основният фокус за мен беше да играя на най-високо ниво, нищо друго нямаше значение. По онова време Уест Хем имаше доста добри футболисти за стандарта на Висшата лига и един невероятен мениджър като Хари Реднап, под чието ръководство имах късмета да прекарам пет години от кариерата си", спомня си Тодоров.

Той не крие, че се чувства отлично в Кристъл Палас, където работи вече шеста година.

"Това е страхотен клуб с прекрасни хора, усещаш страхотна подкрепа отвсякъде. Всички са толкова полезни и мили и не мога да кажа нищо лошо. Беше невероятно, а и сега се наслаждавам всеки ден. Дори в началото, когато настоящата база на академията я нямаше, всички бяха добри, работеха усилено, помагаха и подкрепяха. Тогава имахме добри играчи, но сега с новата база и е просто невероятно - инвестицията и всичко останало. Целта е да помогнем със знанията си и да подкрепим всички тук в Академията. Имаме всичко необходимо, за да тласнем младите играчи да преминат по пътя и се надяваме един ден да играят на стадион "Селхърст Парк", добавя Светослав Тодоров.