Член на Комисията по избор на национален футболен селекционер на Босна и Херцеговина направи интересно разкритие за протеклото вчера обсъждане на кандидатурите. Един от основните фаворити за позицията е българинът Ивайло Петев. Сега Вицо Желкович, който е и шеф на Футболния съюз на Република Сръбска, обясни как е протекла процедурата и беше категоричен, че иска отстраняването на Елведин Бегич от позицията почетен президент на Босненската футболна федерация.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

„Ситуацията е кристално ясна. Няма нужда да се крием зад завесите, тъй като фактите са такива: президентът Бегич не иска да приеме, че трябва да напусне позицията си. Той го прави по изключително грозен начин и се опитва да провали избора на селекционер на националния отбор. Иска да покаже, че Федерацията няма да работи, както беше през целия му мандат“, обяви Желкович пред местното издание „Мондо“.

„Комисията си свърши работата и излъчи кандидат. Резултатът беше 3:1 в полза на Петев. Нашият избор беше представен на Изпълкома на Футболния съюз на Босна и Херцеговина. Преди заседанието на Изпълкома, Бегич, който не присъства лично на сесията, се е обаждал на членовете. Твърдял е, че изборът на Ивайло Петев не отговаря на босненските интереси. Интересно е защо? Ако бяхме предложили друго име, а не това на българския специалист, щеше да се случи същото“, допълни членът на Комисията по избор на селекционер.

Вико Желкович обяви, че иска оставката на Елведин Бегич от позицията на почетен президент. Той е категоричен, че това не е акт на реваншизъм, а коригиране на несправедливост към легендарния Ивица Осим, тъй като Бегич отново е доказал, че работи срещу интересите на националния отбор на Босна и Херцеговина.

„Съжалявам, че нямах право преди да гласувам като член на Изпълкома, тъй като нямаше да позволя на Бегич да се изравни по представителен пост с легендарния Ивица Осим. Сега на всички е ясно каква грешка са направили. За щастие, ще имам право да поправя тази несправедливост на Конгреса на Футболния съюз. Действията ми не са реваншизъм заради проваления избор на селекционер, а тъй като през последните шест месеца се срещах с Бегич много пъти и той очевидно действа срещу интересите на националния отбор. Днес беше епилогът на доказателствата, че той не заслужава позицията си“, коментира Вико Желкович.

„Не искам да коментирам думите на Бегич, който ме нарича лъжец, тъй като действията му напълно подкрепят моите думи. Искам да бъда разбран ясно, че Ивайло Петев не е еднолично предложение на Звездан Мисимович. Двамата с Емир Спахич проведоха много разговори с голям брой кандидати. Направиха предложенията си пред комисията и ние направихме своя избор. Бегич се опитва да опетни реномето на Звездан, който е направил изключително много за босненския футбол. Това обаче няма да стане, тъй като Комисията и аз лично предпочетохме Петев. Изборът беше между него и Сергей Барбарез и ние избрахме българина. Очевидно е, че Бегич не може да се примири с факта, че повече няма да е №1 във Федерацията и продължава да спъва нейната работа.“

Тъй като ситуацията с избора на селекционер на националния отбор на Босна и Херцеговина остава замразен, а квалификациите за Мондиал 2022 са прекалено близо, Желкович признава, че има вероятност начело на отбора да застане Фарук Хаджибегич, който наскоро беше освободен от националния тим на Черна гора.

„Не искам да замесвам имена, тъй като няма да е честно спрямо всички експерти, които участваха в избора. Ние определихме своя кандидат и това е Ивайло Петев. Не виждам причина кандидатурата да не бъде одобрена. Единствено може да се счита за минус, че е направена и одобрена от мен, който съм сръбски представител. Няма нужда от нови разговори с други кандидати. Повтарям, че проблемът не е в Ивайло Петев. Всяко друго предложение, което беше излязло от мен, щеше да има същата реакция от Бегич. Ние в Комисията си свършихме работата и излъчихме предложение за селекционер. В последния момент обаче Бегич излиза и твърди, че това не било в интерес на босненците. Затова призовавам босненските представители в Изпълкома да обмислят ходовете си, тъй като Елведин Бегич не е по-голям босненец от тях. Той цели да разцепи Изпълкома, но няма да успее. Сега за нас, жителите на Република Сръбска (б.р. - съставна  част от Босна и Херцеговина), престоят коледните празници. Това са светли дни. След това ще видим какво ще се случва със селекционера на Босна и Херцеговина“, завърши Желкович.