Футболната легенда на ГДР Ханс-Юрген Дьорнер, известен и като Дикси, почина на 70-годишна възраст. Само след по-малко седмица (на 25 януари) той трябваше да отпразнува 71-ия си рожден ден. Новината за кончината му беше съобщена от Германския футболен съюз, който обаче не разкри причината за смъртта на бившия защитник, наричан Бекенбауер на Изтока.

Дьорнер прекарва цялата си кариера като футболист в Динамо (Дрезден), с който печели пет шампионски титли и четири пъти триумфира с купата на ГДР. В периода 1969-85 г. изиграва рекордните 100 мача за националния отбор на Източна германия и бележи 9 гола, а през 1976 г. става олимпийски шампион.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

След края на кариерата си става треньор в школата на Динамо (Дрезден). След обединението на Германия през 1990 г. работи с различни юношески формации към Германския футболен съюз. През сезон 1996/97 е начело на елитния Вердер (Бремен). След това е треньор на Цвикау и Лайпциг. За последно беше част от Борда на директорите на Динамо (Дрезден).

В последните години Дикси Дьорнер имаше здравословни оплаквания. През лятото на 2021 г. той се подложи на сериозна операция заради проблем с кръвоносните съдове. След едноседмичен престой в болницата той беше изписан. Само след по-малко от седмица (на 25 януари) легендарният футболист трябваше да навърши 71 години.