Пандемията от коронавирус оказва влияние в много аспекти на футбола. Играчи се заразяват и губят игрови ритъм за седмици, мачове се отлагат и пренареждат програмата на отборите, а през 2020 г. първенствата бяха спрени за около три месеца.

Това доведе до един ефект, който малцина отбелязват, въпреки че може да се забележи между думите на треньорите. Графикът на мачовете беше изключително сгъстен. В периода от септември до края на декември 2020 г. шампионите на най-силните първенства в Европа изиграха средно по 22 мача в рамките на 101 дни. Значително повече от програмата им в предишните години.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Това се дължи на прекратяването на сезон 2019/20 заради пандемията и така се наложи настоящите шампионати да започнат по-късно. Заради предстоящото през лятото Евро 2020 обаче първенствата трябва да завършат в определен срок. Така програмата им се оказа изключително сгъстена. Освен това грандовете участват в евротурнирите и продължават до по-предните кръгове на националните купи. Затова е напълно ясно защо треньорите се оплакват от преумората на своите футболисти.

Дори и да изключим от сметката мачовете на националните отбори, играни през есента на 2020 г., показателят от 22 срещи за 101 дни демонстрира явно, че отборите имат да проведат по един мач на всеки 4,6 дни. Този сгъстен цикъл не само увеличава шанса за по-тежки контузии, но и видимо води до спад в представянето на играчите. Освен това двубоите се играят на празни стадиони, което се отразява и на мотивацията им. Дори Кристиано Роналдо обяви, че му е скучно да играе пред празни трибуни.

Всички са съгласни, че мачовете са прекалено много, но нищо не може да се направи. Програмите са ясни и предварително определени. Отборите бяха наясно с тях още в началото на сезона. Затова всички трябва да се адаптират към условията и тези, които успеят да го направят, ще постигнат най-добрите резултати.

Байерн е един от отборите, които успяха да направят това. Тимът завърши есенния дял на Бундеслигата с 30 спечелени точки от 13 изиграни мача в първенството. Това е с шест точки повече в сравнение с актива по същото време през есента на 2019 г. Баварците обаче са изключението от правилото.

Като изключим мюнхенския гранд, почти всички останали топ клубове в Европа страдат от сгъстения цикъл. Барселона, Ювентус, Манчестър Сити и ПСЖ показаха огромен спад в представянето си в първите три месеца от сезона. Между 21 ноември и 29 декември Манчестър Юнайтед изигра 12 мача.

Много срещи за кратко време изцеждат силите на отборите. Естествено, всяка година има по някой гранд, който се представя под очакванията. Никога обаче не е имало ситуация, в която толкова много претенденти да не са на ниво в представянето си.

Ливърпул имаше 33 точки след първите си 16 мача във Висшата лига, което е с 13 по-малко в сравнения след същия брой срещи в началото на миналия сезон и 11 по-малко от сезон 2018/19. След първите 14 мача Манчестър Сити имаше 26 точки, с три по-малко от миналия сезон и с 14 по-малко от 2018/19 и 18 в сравнение с първите 14 мача от сезон 2017/18. Барселона (25 т./15 мача) се оказа с девет точки по-слаб актив в сравнения с миналия сезон, шест от 2018/19 и 14 т. по-малко от сезон 2017/18.

След първите си 13 мача (24 т.) Ювентус беше с 11 по-назад от представянето си година по-рано и 13 по-малко от сезон 2018/19. ПСЖ имаше 35 т. след първите си 17 мача от началото на шампионата, което е със седем по-малко от миналия шампионат и 12 по-малко от 2018/19.

Грандовете допуснаха неочаквани загуби от по-непретенциозни отбори: Кадис – Барселона 2:1, Ланс – ПСЖ 1:0, Астън Вила – Ливърпул 7:2, Фиорентина – Ювентус 3:0, Лестър – Манчестър Сити 5:2. Това беше резултат на изцедените сили на играчите, които нямаха никаква почивка между сезоните, а сега не получават такава и между мачовете. Съвсем в този дух прозвучаха и думите на нападателя на ПСЖ Килиан Мбапе: „След деветия кръг имах усещането, че са минали 60!“. Мачовете са прекалено много и умората е жестока. Футболният продукт страда, губи блясъка си, а графикът на отборите допълнително утежнява ситуацията.

„Не е нормално да се прибереш у дома след гостуване в 4:00 сутринта в неделя, а във вторник да трябва отново да играеш мач“, обяви треньорът на Барселона Роналд Куман.

Думите му бяха подкрепени от мениджъра на Ливърпул Юрген Клоп, който се оплака от програмата на Висшата лига, според която отбори, участващи в мачове в Шампионската лига в сряда вечерта, имат насрочени срещи от първенството за събота на обяд. Думите му звучат логично, но хората, които правят програмите, не отчитат този фактор. Манчестър Юнайтед гостува на Истанбул Башакшехир (1:2) на 4 ноември в 22:00 часа и след по-малко от два дни и половина на 7 ноември трябваше да пътува до „Гудисън Парк“ за мач с Евертън (3:1) от 14:30 часа. Празните стадиони, на които няма кой да вдъхне допълнителни сили и мотивация на играчите, не облекчават нещата.

„Ужасно е да се играе без фенове. Да няма нито един зрител по трибуните е като усещане за тренировка. В такива условия е много трудно да се настроиш преди началото на мача“, обяви Лионел Меси.

„Липсват ми феновете, дори и тези, които ме освиркват. Именно те ме мотивират. Винаги при гостуване се приготвям за традиционните провокации от феновете и това ми дава допълнителни сили“, потвърждава Кристиано Роналдо.

Статистиката показва, че футболистите на грандовете, които са част от националните си отбори, имат мачове средно на всеки 3,7 дни. През миналия сезон този показател е бил 4,3 дни. Разликата от 0,6 дни може да изглежда малка, но оказва голямо влияние върху представянето им.

„Голямото натоварване за кратък период и липсата на достатъчно време за възстановяване води до повишен риск от контузии и ограничаване на силите за представяне на терена. Липсата на лятна почивка заради късното провеждане на финалната фаза на евротурнирите също утежни положението. Много играчи не получиха необходимото време за физическо и психологическо възстановяване. Това със сигурност оказва влияние на ритъма им на игра“, анализира лицензираният от ФИФА лекар Симеон Герониколакис.

Това беше отбелязано и от треньорите. Всички отчетоха увеличаване на броя на контузените играчи. Те са наясно, че не могат да се оплакват заради това, тъй като всички останали отбори са в същото положение. Те просто искат малко по-добро разпределение на мачовете в дните от седмицата.

Сгъстеният цикъл не е нещо ново във футбола и през годините всички са свикнали с оплакванията на треньорите. Затова и вероятно в момента никой не обръща сериозно внимание на думите им. Футболните федерации дават за пример минали сезони, когато също е играно толкова често. В английския елит през сезон 1982/83 отборите са имали мачове средно на всеки 5,1 дни. Три години по-късно в Серия „А“ показателят е бил 5,0 дни, а в Бундеслигата – 4,6. През сезон 1993/94 в Примера дивисион мачове се играя на всеки 4,8 дни, а на следващата година във Франция има срещи на 4,5 дни.

„Това не е справедливо сравнение. Футболът става все по-бърз и динамичен. Играчите изразходват все повече не само физически, но и психически сили, тъй като натискът за постигане на успехи също се увеличава“, допълва Герониколакис.

„Всичко опира до хората, които правят програмите. Те обаче са глухи за нашите искания. Това е все едно вкъщи да се оплакваш на микровълновата си печка, тъй като никаква реакция няма да последва. Очевидно на никого не му пука. Дори бившите топ играчи, които в момента са в управлението на футбола, не обръщат внимание на това“, обяви Юрген Клоп още през 2014 г.

В конкретния случай ФИФА, УЕФА и националните федерации са въпросната микровълнова печка. От тяхната гледна точка колкото повече мачове се играят, толкова по-добре. Това означава повече приходи от телевизионни права и рекламодатели. Затова и големите телевизионни компании, които държат правата за излъчване, определят кой отбор кога и колко често ще играе.

Ако нещата продължат по същия начин, цялата идея за честно съревнование между отборите е под заплаха. Играчите от грандовете играят много повече от колегите си в по-непретенциозните отбори. В периода септември-декември 2020 г. футболистите на Ливърпул са участвали в 24 мача, докато тези на Саутхемптън в 17. Във Франция съотношението между ПСЖ и Лион е 23:17. При италианските Ювентус и Сасуоло е 20:14, а Байерн има 20 изиграни мача срещу 15 за Унион (Берлин). Сравнението между Барселона и Атлетик (Билбао) е 21:16.

„Това поставя играчите под риск. Има опасност контузии и други проблеми да се пренебрегват. Играчите да се връщат в игра по-рано или дори да не пропускат мачове заради травми, което ще има своето последващо отражение върху здравето им“, твърди д-р Герониколакис.

Всички се надяват на промяна по отношение на програмата на отборите, но всички са наясно, че такава едва ли ще има. Наложеният заради пандемията твърде сгъстен цикъл от мачове и увеличеният риск от сериозни контузии поставя под въпрос участието на някои от най-добрите и известни играчи на предстоящото европейско първенство през лятото. От това ще страдат най-вече феновете, които очакват да видят най-доброто от своите национални отбори.
По материали на „Дойче Веле“
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ