В последно време вниманието на зрителите на Примера дивисион беше насочено към серията на Реал (Мадрид) без загуба, която достигна до 37 поредни мача. Другите акценти бяха временният срив на Барселона и кризата в представянето на Атлетико (Мадрид). Покрай доброто представяне на Реал Сосиедад някак в сянката остана подема в играта на Еспаньол. Именно за това ще стане дума в следващите редове на БЛИЦ СПОРТ.

Само до преди пет дни „папагалите“ бяха в серия от девет поредни мача в Примера дивисион без загуба и общо десет във всички турнири. Бройката набъбва до 11, ако броим и мача за Суперкупата на Каталуня, където беше записан успех с 1:0 над предимно резервния състав на Барса, подсилен с петима от първия отбор. В последните дойде тежката загуба от Барселона с 1:4 в градското дерби и неочакваното отпадане от втородивизионния Алкоркон за Кралската купа след дузпи. Преди това обаче беше записана впечатляващата серия, каквато феновете по трибуните на „Корнея - Ел Прат“ не помнеха от сезон 2007/08. Още повече, че тимът започна трудно. Две равенства и две загуби в първите четири мача от сезона не предвещаха нищо добро за привържениците на тима.

Новият треньор Кике Санчес Флорес заложи на стабилната игра в отбрана, която постепенно доведе до желаните резултати. Така отбор, който през миналия сезон имаше серия от осем мача без победа, сега записа девет последователни срещи без поражение в Примера дивисион. Умението на Еспаньол да се защитава добре получи неочаквана похвала.

„Напрегнат мач, а играта на съперника в отбрана беше почти перфектна. Еспаньол прилага много успешен дефанзивен стил. Той на нас също е носил успех в редица срещи“, призна Диего Симеоне в началото на месеца, когато воденият от него Атлетико (Мадрид) направи домакинско нулево равенство със „синьо-белите“ от Барселона.

Похвала от устата на треньор, който изведе защитната игра на ново ниво в Примера дивисион, трябва да звучи като повече от похвала за работата на Кике Санчес Флорес. Освен „дюшекчиите“ отбраната на неговия тим не успяха да пробият още Виляреал, Лас Палмас, Бетис, Атлетик (Билбао), Алавес, Леганес и Барселона във вече споменатия мач за Суперкупата на Каталуня.

Стилът на Еспаньол може да не е привлекателен, но донесе значително подобрение в представянето на отбора в сравнение с миналия сезон и по-важното – носи резултати. Под ръководството на Санчес Флорес „папагалите“ постепенно придобиван идентичност, нещо което отборът нямаше от дълго време.

Един от ключовете за стабилната игра на „синьо-белите“ в отбрана е представянето на титулярния вратар. Диего Лопес беше взет от Милан под наем в последния ден на летния трансферен прозорец. За 35-годишния страж миналия шампионат в Италия беше кошмарен и загуби титулярното си място в битка с 16-годишния Джанлуиджи Донарума. Но на „Корнея – Ел Прат“ той започна да блести. Изигра седем мача без допуснат гол, като по този показател е равен със Серхио Асенхо от Виляреал. Лопес обаче постави клубен рекорд по най-много поредни минути без попадение в шампионата – 585 минути. Диего Лопес обаче няма право на отпускане въпреки добрите си изяви, тъй като разполага с изключително опитна конкуренция – 30-годишният бивш вратар на Олимпиакос Роберто Хименес. Силните изяви на Лопес убедиха Еспаньол да започне преговори с Милан за откупуване на вратаря още през януари, въпреки че в договора за наем няма упомената такава клауза.

Стабилните изяви на вратаря дават увереност и на играчите пред него. В защита през лятото под наем от Порто беше привлечен мексиканският национал Диего Рейес, който през миналия сезон се представи силно в Реал Сосиедад. Сега 24-годишният олимпийски шампион от Лондон 2012 е в невероятна форма и играе на изключително ниво. Негов партньор стана Давид Лопес, който през лятото беше привлечен от Наполи. 27-годишният продукт на школата на Еспаньол се завърна у дома, за да се усети преквалифициран от дефанзивен халф в централен защитник. Това се отрази положително на играта му и Лопес оформи добър тандем с Диего Рейес. Капитанът Виктор Санчес играе на върха на силите си като десен бек, а по другия фланг много добре се представя 19-годишният Арон Мартин (на снимката вляво). Талантът също е продукт на клубната школа, а въпреки младостта си много добре балансира работата си в защита с включването в предни позиции.

Много отбори срещнаха затруднения дори да стигнат до отбраната на Еспаньол, тъй като пред нея играят двама здрави дефанзивни полузащитници. Хави Фуего (на снимката вдясно) често е подценяван, но всъщност е изключително полезен на поста си. Негов партньор е Папе Диоп, който е добре познато име в Испания. Сенегалският национал е много полезен в дефанзивен план, но има невероятно чувство за правилния момент за включване в атака. Дори и нападателите помагат в защита. Хурадо и Пабло Пиати много добре покриват пространствата, оголени от бековете при включването им в предни позиции.

Като цяло Кике Санчес Флорес не прилага някаква нова концепция или уникално нововъведение в играта на Еспаньол. Това е стил, който през годините е използван от мнозина, но малцина са успели да го превърнат в идентичност за своя отбор. Преди няколко години Диего Симеоне в Атлетико (Мадрид) започна по същия начин и всички знаем до какво доведе това – шампионска титла, триумф в Лига Европа и два финала в Шампионската лига. Такива успехи за момента изглеждат далечни за Еспаньол, но все пак „папагалите“ сега започват да се учат да летят по един нов за тях стил.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ИСПАНСКАТА ПРИМЕРА ДИВИСИОН