Апелативният съд в Милано потвърди присъдата, постановена от съда в Хонконг през 2022-а година, която постановява, че президентът на Интер Стивън Жанг трябва да изплати кредити в размер на 255 милиона евро към китайска банка.

Според публикация на „Кориере дело спорт“ че парите са били усвоени от компанията „Great Matrix Limited“, която е собственост на „Сунинг Холдинг“ – която притежава основния пакет от акции на Интер.

Съдебното решение нарежда на Стивън Жанг да заплати 320 милиона евро на банката, като в сумата влизат и лихвите и съдебните разходи.

Жан вече беше осъден да изплати кредита от съдебни инстанции в Хонконг през 2022 г., а сега присъдата влиза в сила на територията на Италия. Това означава, че Жанг едва ли скоро ще се появи на мач на Интер.

Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че Жан и баща му взеха 275 милиона евро заем от американския инвестиционен фонд „Oaktree“, залагайки италианския футболен гранд. В случай, че дългът не бъде покрит американците ще придобият 68,5% от акциите на „нерадзурите“.

Първоначалната договорка с американците беше парите да бъдат върнати за три години, но срокът отдавна изтече. Лихвите по заема се трупат и към края на 2023-а година бяха натрупани 329 милиона евро за плащане. През февруари тази година от „Oaktree“ се съгласих на разсрочване до 2026-2027 година, но при вдигане на лихвата от 12 до 15%.

В момента Интер преговаря за ново преструктуриране на дълга с инвестиционния фонд. Ако не бъде постигнато ново споразумение, до няколко месеца може да се стигне до преминаване на Интер под контрола на американците.