Нигерийски футболист бе осъден на 40 удара с камшик в Судан, след като бе признат за виновен за шофиране след употреба на алкохол в Хартум.

Стивън Уоргу, който преди година подписа многомилионен договор с Ал Мерейх от Омдурман, обяви, че е невинен и иска да спечели обжалването на присъдата.

Това е последният случай на тежко прилагане на ислямския закон в Судан, който е изнесен пред обществеността. Британска учителка бе затворена, тъй като през 2007 г. позволила на своите ученици да кръстят плюшено мече Мохамед.

През септември журналистка бе обвинена в неприлично поведение заради носене на панталони. Двете жени са били наказани с максималното наказание за бой с пръчки.

Употребата на алкохол се наказва според шериата, който се спазва в мюсюлманския Северен Судан. Мъжете, които са признати за виновни в това провинение обикновено изтърпяват наказанието си публично пред сградата на съда, докато жените – на закрито.

През август 20-годишният Уоргу е бил спрян от полицейски патрул, след като се прибирал от вечеря в свой приятел. “Опитах се обясня на съдията, че полицаят не ми е направил медицински тест и няма доказателство, че съм употребил алкохол,” заяви Уоргу. Футболистът разкри, че полицаят е разказал пред съда, че нигериецът е миришел на домашно произвежданата алкохолна напитка араги./БЛИЦ