Йохан Неескенс е поредният футболен великан, отлетял към небето. Легендарният холандец почина на 73-годишна възраст, съобщиха от семейството му. Той е вторият велик играч на име Йохан след Кройф. Двамата бяха съотборници и в националния отбор, и на клубно ниво - в Аякс и Барселона. Когото Кройф почина, Неескенс призна, че страда безгранично. Сега двамата вероятно се събраха отново...

Неескенс е четири години по-малък от Йохан. Роден е на 15 септември 1951 година в Хемстеде, Нидерландия. С Аякс става два пъти шампион на Нидерландия, три пъти печели Купата на европейските шампиони, два пъти Суперкупата на Европа и веднъж Междуконтиненталната купа. 

В Барселона е от 1974 до 1979. Ликува с Купата на краля и с КНК.

С фланелката на националния отбор на "лалетата" записва 49 мача и 17 гола. Два пъти е световен вицешампион - през 1974 и 1978 година.  

Неескенс има три мача на българска земя от евротурнирите. Два пъти срещу ЦСКА с фланелката на Аякс и веднъж с екипа на Барселона срещу Левски. 

На Световното първенство във ФРГ през 1974 година той е главно действащо лице в мача срещу България в груповата фаза, когато отбелязва от дузпи първите два гола.

Първоначално започва да играе като десен бек, но после като халф. Позиция, на която звездата му изгрява. Двамата с Кройф оформят един от най-великите тандеми в цялата история на футбола. 

Според последни информации Неескенс е починал в Алжир.


Кройф, перуанецът Сотил и Несескенс с екипа на Барселона през 1974 година



Неескенс открива от дузпа резултата на финала на Мондиал'74 между ФРГ и Холандия (2:1)