1-5_1.jpgПрез миналата седмица едно 18-годишно хлапе вкара гол за юношите на Васко да Гама при победата с 3:2 над Сао Франсиско в младежкия турнир за Купата на Сао Пауло. Това не би трябвало да предизвика особен новинарски интерес, но в случая става дума за Ромарио де Соуза Фариа Жуниор. Хлапето се подвизава с името Ромариньо, което означава Малкия Ромарио. Няма как да е иначе, тъй като това е синът на бившия бразилски национал Ромарио.
 
За такива случаи българският народ има поговорка: Крушата не пада по-далеч от дървото. На 9 юли 1994 г. в Далас, на стадион “Котън Боул”, Бразилия побеждава Холандия с 3:2 в четвъртфинал на световното първенство. “Селесао” повежда с голове на Ромарио и Бебето (52 и 62-ата минута), но “лалетата” изравняват с попадения на Денис Бергкамп (64-ата) и Аарон Винтер (76-ата). Оспорваният мач е решен от Бранко с гол от фаул малко преди края.
 
В 62-ата минута Жозе Роберто Гама де Оливейра, известен като Бебето, получава извеждащ пас в центъра 1_6.jpgна защитата на Холандия, преодолява Ян Вутерс, който не успява да го спре дори и с отчаян шпагат, след това заобикаля вратаря Ед де Гуй и праща топката в празната врата. Бебето веднага се отправя към страничната линия и започва да люлее ръцете си, имитирайки движението на бебешка люлка. Към него се присъединяват Ромарио и Мазиньо, които подражават на движенията на своя съотборник.
 
Авторът на попадението прави жеста, тъй като предния ден съпругата му е родила син и гордият баща посвещава попадението на наследника си. В годините след това радостта на Бебето е имитирана от различни футболисти. Оригиналът обаче е един. Посветен е на сина на Бебето, който не само е закърмен с футбола, но и носи името на един велик футболист – Матеус.  17-годишният атакуващ халф върви по стъпките на именития си родител и вече тренира с първия отбор на Фламенго, клубът, в който баща му е със статут на легенда. 1_7.jpg
 
Вече стана дума за Ромариньо. Ромарио де Соуза Фариа Жуниор е роден на 20 септември 1993 г. Когато баща му прави жеста с люлката в чест на съотборника му Бебето, той още няма навършена една година. Сега Ромариньо върви по стъпките на Ромарио и прави кариера в първия и последен клуб в кариерата на татко си.
 
Третият участник в знаменитото люлеене на люлката е Мазиньо. Той също има голяма повод за гордост. Неговите двама сина също са талантливи футболисти и играят за Барселона. Роденият на 11 април 1991 г. в Сан Пиетро Вернотико (Италия) Тиаго Алкантара вече дори има 3 мача за националния отбор на Испания. Халфът  е европейски шампион с “червените фурии” до 17 и до 21 г., съответно през 2008 и 2011 г.
 
1_8.jpgНеговият брат Рафиня (Рафаел Алкантара), роден на 12 февруари 1993 г., играе като атакуващ халф и тепърва ще пробива в първия отбор на Барселона. Той е бил на една година и 5 месеца, когато баща му асистира на Бебето при прословутия жест с люлката. На 9 ноември 2011 г. Рафа Алкантара дебютира за основния състав на каталунците при победата с 1:0 като гост на Оспиталитет в първи мач от 1/16-финалите на Кралската купа. Седмица по-късно Рафиня подписа професионален договор с Барса до 2014 г. и по този начин бяха прекъснати опитите на Реал (Мадрид) да привлече халфа. Малкият син на Мазиньо игра за “блаугранас” и в Шампионската лига. Това стана при победата с 4:0 над БАТЕ (Борисов).