Елитният английски Кристъл Палас поиска да бъде утвърден за най-стария професионален футболен клуб в света, след като ново проучване свърза „орлите“ с отбор, основан през 1861 г.

Както е известно, Шефилд ФК е най-старият клуб на планетата, тъй като е основан през 1857 г. Нотс Каунти, който след миналия сезон изпадна от Лига 2, е признат за най-старият професионален футболен клуб.

Кристъл Палас, основан през 1905 г., никога не е бил считан за претендент в подобна класация. Сега обаче авторът Питър Манинг откри доказателство, че „орлите“ са свързани директно с друг клуб със същото име, който е създаден през 1861 г. и изиграва първия си мач през месец март 1862 г.

„Кристалният Дворец“ е първият в света тематичен парк. Притежаван е от „Кристъл Палас Къмпани“. Всичко, свързано с Двореца е свързано и управлявано от „Кристъл Палас Къмпани“. В това число влиза и отборът по крикет, създаден през 1857 г., както и футболната му секция, прибавена през 1861 г. Това футболно дружество преминава през много перипетии, за да стане Професионлен футболен клуб Кристъл Палас през 1905 г.“

„Без „Кристалния Дворец“ и „Кристъл Палас Къмпани“ нямаша да го има футболния клуб. Той винаги е бил част от управляващата компания. Тъй като основният футболен клуб на фирмата е основан през 1861 г., сега Кристъл Палас може да претендира, е е най-старият професионален футболен клуб в света“, твърди Манинг.

Едва ли Английската Футболна Асоциация ще утвърди претенциите на „орлите“, но това със сигурност няма да попречи на клуба от „Селхъст Парк“ да се закичи сам с прозвището Най-старият професионален футболен клуб, а през 2021 г. да отбележи своята 160-а годишнина.