Отборът на Иван Иванов Базел постигна изненадващ обрат като гост на Залцбург с 2:1 в реванш от 1/8-финалите на Лига Европа и се класира за следващата фаза на турнира, след като първата среща бе завършила 0:0. Българският национал се възстановява след операция и не бе в групата на швейцарския шампион, който игра почти цял мач с човек по-малко, след като още в 9-ата минута Марек Сухи получи директен червен картон за фаул срещу откъсващия се сам срещу вратаря Алан.

Домакините също завършиха срещата в намален състав, след като същият този Алан получи втори жълт и съответно червен картон в 86-ата минута. Това бе първа загуба за Залцбург от 18 мача насам - 17 победи и 1 равенство. Базел пък увеличи серията си на 12 срещи без поражение във всички турнири - 7 успеха и 5 равенства.

След изгонването на Сухи в началото срещата продължи да се развива повече от добре за домакините, които поведоха в 22-ата минута, когато Кевин Кампъл центрира, а Джонатан Сориано вкара от близка дистанция за 1:0. Малко след това мачът бе прекъснат заради безредици по трибуните, тъй като феновете на Базел започната да хвърлят предмети по терена. Капитанът Марко Щрелер се опита да успокои бесните привърженици, а след 13 минути пауза играта бе подновена.

След почивката в 50-ата минута Марко Щрелер засече с глава центриране от корнер и изравни за 1:1. Въпреки че бе с човек по-малко на терена Базел стигна и до пълния обрат десет минути по-късно, когато след ново центриране от корнер Гастон Сауро вкара втори гол за гостите. Домакините се изнервиха и не съумяха да стигнат до бързо изравняване, а малко преди края и Алан от техните редици бе изгонен, за да завършат двата тима мача с по 10 души на терена. В крайна сметка Базел се класира за 1/4-финалите на надпреварата и чака с нетърпение жребия.

Жребият за 1/4-финалите на Лига Европа е утре от 13:20 часа веднага след този за 1/4-финалите на Шампионската лига в централата на УЕФА в Нион (Швейцария)
zal.jpgЗалцбург – Базел 1:2basel.jpg
(в първия мач 0:0)
1:0 Джонатан Сориано (22), 1:1 Марко Щрелер (50), 1:2 Гастон Сауро (60)

Залцбург, „Ред Бул Арена“
Съдия: Мануел Грефе (Германия)