Нури Шахин е един от онези професионалисти, свързвани най-често с любовта към клуба си. Под ръководството на Петер Бос и в игрови план той отново е сърцето на Борусия (Дортмунд).

Колко щастлив бе той в този ден, би могъл всеки да предположи. След победата с 2:0 на Борусия (Дортмунд) усмивката от лицето на Нури Шахин не слезе от лицето му. Преди всичко не слезе, защото той дереше глас с цяло гърло пред голямата южна трибуна: „Кой ще бъде германски шампион, Борусия!“ Това беше великолепния завършек на един прекрасен ден на турския национал, който както никой друг в този ден показа своята любов към клуба. Неговата асистенция за Пиер-Емерик Обамянг поведе Борусия на правилния път срещу Херта, а неговият гол подсигури победата на „жълто-чербните” преди паузата заради националните тимове. Той накара всички да забравят театъра около клуба през последните седмици. Шахин отново е важен!

Всичко това не е случайно. „Вижда се на терена, че аз отново достигнах моето ниво. Моето тяло се справя много, много добре“, заяви Шахин преди началото на сезона. Той направи пълноценна подготовка и без каквито и да е било проблеми за първи път от години насам. Но не само физически той е на абсолютно топ ниво. И ментално нещо в него се е променило. „През лятото достигнах до точка, която трябваше да ми покаже накъде ще тръгна. За мен беше важно да си извлека правилните заключения от последната година“, казва турският халф. Това явно му се е удало, защото досегашните му резултати са впечатляващи. Срещу Волфсбург (3:0) на старта и срещу Херта той бе сърцето на играта на Борусия.

Така вижда нещата и новият треньор Петер Бос, който познава отдавна Шахин. Наставникът бе спортен директор във Фейенорд, когато Шахин играеше там. „Нури беше свободен много често, но продължи дълго време, докато топката достигне до него. Когато Нури получеше топката в средата на терена, тогава ставаше опасно“, казва Бос за новия си възпитаник. Шахин нямаше да е Шахин, ако тази хвалба не му е поне малко неприятна. „Не искам да съм най-добрият или най-важният, искам само да бъда част от семейството на Борусия (Дортмунд)“, сподели халфът след мача с Херта.

Това е той при всички случаи. Такъв бе и при най-голямото си разочарования във финала за Купата на Германия през май, когато тогавашният треньор Томас Тухел го задраска от състава и Шахин трябваше да гледа мача от трибуните. Тогава феновете и съотборниците му бяха ядосани на Тухел. Почти никой не разбра тази деградация. Това обаче вече е забравено. Той обича твърде много „неговия“ си клуб. През последните седмици винаги се е възхищавал на феновете и на Борусия. „Трябва отново да бъда част от семейството на Борусия. Хората там са причината, поради която играя футбол, както и го правя“, написа Шахин в емоционално есе за сайта playerstribune.com, който публикува подобни признания и на други футболисти от цял свят. Това не остава скрито и за неговите съотборници. „Вижда се, че той живее за Борусия – всеки ден“, казва Гонсало Кастро. Нури Шахин е играчът на Борусия (Дортмунд), който играе с цялото си сърце за клуба на сърцето си.

Може би затова Шахин никога не критикува неговите бивши треньори. Вместо това той се възхищава на новите неща под ръководството на Бос. „Всеки футболист живее за това да бъде самоуверен и да получава доверие. Аз имам доверието на моя треньор и се опитвам да го оправдавам на терена“, казва турският национал. „Той е един интелигентен играч. Той играе на важна позиция в средата на терена, затова е важно да разбира какво искаме от него“, убеден е треньорът Бос в качествата на Шахин, който разбира това и споделя: „Новата роля, новата система ми пасва. Чувствам се наистина страхотно“. И не е никак чудно, защото в ролята на  пресиращ противниковите футболисти играч той действаше в Дортмунд и под ръководството на Юрген Клоп преди години. В новия стил на игра на Борусия пространствата са по-малки, а Шахин може да помогне със своята добра техника и добър поглед върху играта. „За нас дефанзивните халфове това е добре и бихме могли да даваме последните пасове, а и сами да завършваме атаките“, анализира Шахин по време на тренировъчния лагер.

Завършващ удар имаше Шахин срещу берлинчани и то какъв! Със 108 км/час той прати топката с десния крак в ъгъла за 2:0. Неговият първи подобен гол и негов общо 20-и в Бундеслигата. Предишният му е преди две години и половина. На 13 февруари 2015 година той се разписа при победа срещу Майнц 05. Неговите съотборници и президентът на Борусия Райнхард Раубал ги интересува обаче много повече фактът, че Шахин може да вкарва голове с десния крак. „Мислех, че имаш този крак само, за да вървиш и да пазаруваш“, каза му Раубал след мача. „В юношеските години често вкарвах с този крак. Помислих си дали и в Холандия не съм вкарвал с десния крак. Това обаче бе първият ми такъв гол“, отговори Шахин.

Халфът не би могъл да си избере по-удобен момент от този за това. Защото този гол подчерта неговите страхотни резултати в първата къса фаза от сезона педи паузата заради националните отбори. Сякаш Шахин искаше да каже с този гол: „Вижте ме, аз отново съм тук!“ Опитният футболист обаче знае, че не е в негов стил да тръби това по мегафона. Вместо това той оставя действията му на терена да говорят. Ще го направи и след паузата за националните отбори.

Щефан ДЬОРИНГ, Goal.com
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА - ТУК!