Боливийката Селия Кастедо, направила технически преглед на разбилия се самолет с бразилския тим Чапекоензе край колумбийския град Меделин миналата седмица, иска убежище в Бразилия, предават световните агенции.

Въпросната дама е преминала границата и заедно със своя адвокат е подала молба в Министерство на правосъдието на Бразилия, обявявайки, че ще чака, докато искането ѝ не бъде разгледано. Срещу нея са повдигнати обвинения за престъпления срещу сигурността, както и неизпълнение на служебните задължения.

Селия Кастедо е служителка на най-голямото летище на Боливия - "Виру Виру" в град Санта Крус де ла Сиера, от където излетял разбилият се по-късно самолет. Тогава тя е призовала пилота на самолета да обърне внимание на няколко компонента. Един от тях бил ограниченото количество гориво, за което капитанът на самолета Мигел Кирога гарантирал, че ще е достатъчно за полета до Меделин, тъй като той щял да продължи по-кратко от очакваното.

Смята се, че Кастедо е неглижирала задълженията си, като е позволила самолетът, с който пътуваше и отборът на Шапекоензе, да излети въпреки направените забележки, една от които за липсата на достатъчно гориво. По-късно самолетът се разби край град Меделин и загинаха 71 души, сред които повечето футболисти на Чепекоензе. Сред тях бе и бившият футболист на ЦСКА Фелипе Машадо.

ВСИЧКО ЗА ТРАГЕДИЯТА КРАЙ МЕДЕЛИН