Бившият нигерийски футболист Акийм Омоладе е починал на 39-годишна възраст. Тялото му е било открито в личния му автомобил в близост до пазара в Палермо, информира „Скай Спортс Италия“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Омоладе е бивш играч на италианските Торино и Тревизо. Той е считан за един от символите на борбата с расизма във футбола на Апенинския полустров.

Прокуратурата в Палермо е наредила аутопсия за изясняване на причините за смъртта на нигериеца. За момента няма данни за насилствена смърт, тъй като няма външни наранявания по тялото. Въпреки това за момента версията за убийство още не е напълно изключена.

След края на професионалната си кариера Акийм Омоладе става съдебен преводач и продължава да играе футбол в аматьорски отбори. Семейството му твърди, че през последните дни той се е оплакал от болки в крака и тази сутрин е трябвало да има преглед в болница.

През 2001 г. нигериецът става обект на расизъм като играч на Тревизо. По време на мач с Терни ултрасите на собствения му отбор прибират знамената си и напускат трибуните. Те оставят само един банер, на който пише, че не искат да виждат в любимия си тим футболисти с черен цвят на кожата.

В един от следващите мачове на Тревизо, срещу Дженоа, всички футболисти от отбора, както и треньорите, излизат с боядисани в черно лица.

Впоследствие Акийм Омоладе прави трансфер в Торино и дебютира в Серия „А“ през февруари 2003 г. в мач срещу Интер. След това кариерата му тръгва надолу, за да завърши като играч в регионалните лиги на Сицилия с екипите на Рибера, Мадзара, Боргата Тераве и Алтофонте.