Топката на отбора до 19 години на шотландския клуб Бенкс О'Дий беше намерена край бреговете на норвежки остров, който е на 1800 км от Абърдийн.

Счита се, че в някакъв момент по време на тренировка или мач топката е била изритана извън пределите на клубното игрище и е паднала във водите на река Дий. След това коженото кълбо е отнесено от течението до Северно море и се е озовало край норвежкия остров Вана.

“Здравейте, вероятно имате един от най-добрите изпълнители на далечни удари в света. Мой приятел е намери вашата топка край брега на морето. Явно е преминала доста голямо разстояние, тъй като ние сме на 1800 км от Абърдийн. Намираме се на остров Вана, който е на 10 км северно от Тромсьо. Топката е малко мръсна след толкова дълъг път, но все още може да се ползва за футбол. Вижте приложената снимка“, пише в писмото, което норвежецът Джони Микалсен пратил до Бенкс О'Дий.

Той уточнил, че коженото кълбо е намерено заедно с плуващи дървени части, каквито често се срещат по крайбрежието. Микалсен допълнил, че може да върне топката на клуба от Абърдийн, тъй като планира скоро да посети Шотландия.

„Много сме изненадани. Случва се наши топки да попаднат в реката, но нито една досега не е виждана след това. Ще се радваме, ако си я получим обратно. Нейните откриватели със сигурност ще бъдат почетните гости на наш мач. Може би сме свидетели на раждането на нова норвежка сага за най-дълъг футболен удар“, заяви секретарят на клуба Том Юън пред „Би Би Си Скотланд“.