Президентът на ФИФА Сеп Блатер обяви в интервю за ДПА, че церемонията по откриването на световното първенство в Бразилия на 12 юни ще бъде така структурирана, че да няма никакви речи на официални лица или политици. Това означава, че нито той, нито президентът на страната домакин Дилма Русеф няма да приветстват откриването на най-престижния футболен форум на планетата.

По традиция на големи спортни мероприятия като световни и европейски първенства по футбол или олимпийски игри откриванията винаги са съпровождани с речи на официални лица и политици, за да бъдат поставени те в центъра на прожекторите. Миналата година по време на откриването на Купата на конфедерациите в Бразилия Блатер и президентът на страната Дилма Русеф бяха освирквани и това е една от причините той да не иска тези сцени да се повтарят.

Сеп Блатер е сигурен, че по време на световното първенство няма отново да има протести, каквито съпровождаха Купата на конфедерациите. „Убеден съм, че ситуацията ще остане спокойна”, коментира швейцарецът.

Спортното министерство в Бразилия обяви, че засега няма информации за протокола на събитието по откриването на световното първенство, а от президентството на страната отказаха коментар на изявлението на Блатер.