Футболното първенство на Аржентина бе отложено заради огромните финансови задължения на клубовете, обявиха от местната федерация (AFA).

Решението на AFA предизвика недоволството на около стотина фенове, които атакуваха сградата на федерацията, счупиха прозорците й и настояваха за оставката на президента Хулио Грондона.
 
Шампионатът Апертура, който се провежда от август до декември трябваше да стартира на 14 август. Отлагането на първенството няма да повлияе на аржентинските отбори участващи в Копа Судамерикана – южноамериканският вариант на Лига Европа. Това няма да попечи и на националния селекционер Диего Марадона при подготовката му за контролата с Русия в Москва.
 
В изявлението си от AFA обявиха, че трябва да се намери решение за излизане от ситуацията. Грандона, който е и вицепрезидент на ФИФА, проведе среща с главния данъчен инспектор на Аржентина Рикардо Ечегарай и с генералния секретар на синдиката на футболистите Серхио Марчи в опит да намери начин за намаляване на дълговете.
 
На излизане от срещата той обяви, че основният начин за оправяне на кризата е повишаване на парите от телевизионните права. Още в понеделник от AFA поискаха телевизиите да вдигнат изплащаните суми от 268 милиона песос до 720 милиона.
 
Според данъчните власти футболните клубове в страната имат задължения в размер на 300 милиона песос (около 78,5 милиона долара). Сред най-големите длъжници са Ривър Плейт, Расинг Клуб и Индепендиенте./БЛИЦ