Главният прокурор на Италианската федерация по футбол Стефано Палаци образува дело срещу Масимо Морати и Енрико Прециози - президенти съответно на Интер и на Дженоа, както и срещу двата футболни клуба, съобщиха днес италиански медии.

Двамата собственици са се договорили миналата година за трансфера от Генуа в Милано на Тиаго Мота и Диего Милито. Според прокуратурата преговорите са незаконни, тъй като са водени по време, когато Енрико Прециози е изтърпявал петгодишна дисквалификация, наложена му от спортното правосъдие с все още висящ иск за пожизнено изключване от футбола.

Президентът на Дженоа е дал телевизионно интервю, след което е потвърдил пред прокуратурата подробностите около срещата със собственика на Интер.

"Срещнах се с Морати и обядвахме заедно. Постигнахме споразумение за двамата футболисти и си стиснахме ръцете. Между нас има голяма симпатия и в бъдеще е възможно отново да си сътрудничим", са цитираните думи на Прециози.

Ръководството на Интер опровергава тази версия, но признава, че през май 2009 година е имало среща на двамата президенти. Според миланския клуб обаче Прециози е предупредил Морати, че все още е дисквалифициран и двамата не са разговаряли на тема футболна борса.

Прокурорът Стефано Палаци не приема аргументите на Интер и образува дело не само срещу двамата президенти, но и срещу притежаваните от тях клубове, които съгласно спортния наказателен кодекс носят пряка отговорност. В случай, че съдът на футболната федерация уважи прокурорския иск и признае за виновни подсъдимите, това може да промени крайното класиране в завършилия шампионат на Серия „А”.

Интер би могъл да загуби шампионската титла и Купата на Италия, които ще станат притежание на Рома. При разместване в челото на класацията Палермо ще попадне в Шампионската лига.

Коментарите са, че се очаква горещо лято по подобие на скандала "Калчополи" от май 2006 година, завършил с отнемането на две шампионски титли на Ювентус, едната от които беше присъдена на Интер. /БЛИЦ