ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

Брадфорд сътвори сензацията в четвъртфиналите на Купата на лигата в Англия. Четвъртодивизионият тим отстрани гранда Арсенал след изпълнение на дузпи с 4:3 (1:1) в епохална драма и вече е на полуфинал в турнира. В предишния кръг Арсенал постигна немислимото и обърна Рединг от 0:4 до 7:5. Сега обаче Арсен Венгер пусна почти изцяло титулярен състав и въпреки това скромният Брадфорд се оказа непреодолимо препятствие.

Редовното време на препълнения “Корал Уиндоус” завърши наравно - 1:1. Храбрите домакини изобщо не се смутиха от името на съперника и още в началото с действията си подсказаха, че изненадата се задава на хоризонта. 32-годишният Гари Томпсън откри след четвърт час игра. Нападателят бе оставен непокрит на задна греда и с красиво изпълнение с левия крак препарира безпомощния Войчех Шчесни.

Мъките на “топчиите” продължиха чак до 88-ата минута, когато все пак белгийският защитник Томас Вермален успя да изравни, засичайки с глава центриране на Касорла и да докара мача до продължения. В тях гол не падна и се стигна до лотарията на дузпите. Най-чистото положение профука Уилшър, а Касорла тресна гредата.  

От бялата точка точни за домакините бяха Дойл, Джоунс и Конъл, а стражът на Арсенал Шчесни спаси шутовете на Стивън Дарби и Ричи Джоунс. Великолепните изяви на поляка обаче се оказаха недостатъчни да предотвратят резила. Уилшър и Окслейд-Чембърлейн вкараха своите дузпи. Вратарят на Брадфорд – 35-годишният Мат Дюк, обаче отрази удара на испанеца Санти Касорла, а Маруан Шамак уцели гредата. Фатален се оказа пропускът на Вермален. Белгиецът разтресе гредата и дари триумфа на домакините с 4:3. След това на терена нахлу щастливата публика и понесе на ръце своите любимци.

Това е най-големият успех в историята на Брадфорд – клуб от Лига 2, или четвъртото ниво на местната футболна пирамида. Мениджър на тима е 45-годишният Фил Паркинсън, а повечето от неговите герои са местни момчета, които имат основна професия и тренират в свободното си време. Уникалното е, че “петлите” за девети пореден път продължават след изпълнение на дузпи. Арсенал пък остане без трофей от 2005 година. За първи път в историята си “топчиите” напуснаха турнира след поражение от тим от толкова ниска класа.

Съставът на Арсенал:   Шчесни, Саня, Мертезакер, Вермален, Гибс, Касорла, Уилшър, Кокелен (61 - Шамак), Рамзи (69 - Росицки), Подолски (70 – Окслейд-Чембърлейн), Жервиньо.