Победата на „адзурите“ с 4:1 над Израел беляза исторически момент за италианския футбол. За първи път се случи едно семейство да има трето поколение свой представител в националния отбор.

16 минути преди края на двубоя в Удине на мястото на Джакомо Распадори на терена се появи Даниел Малдини. Това е по-малкият син на Паоло Малдини и внук на Чезаре Малдини. Само три дни преди историческия мач Даниел отпразнува своя 23-и рожден ден.

За разлика от своите именити предшественици футболистът на Монца играе в офанзивната зона на терена. Както е известно, Чезаре и Паоло са бивши защитници.

Дебютът на Даниел Малдини за националния отбор идва 22 години и 118 дни след последния мач на баща му за „адзурите и 61 години и 1 ден след бенефиса на покойния му дядо за Италия.

Паоло Малдини, който дебютира за представителния тим на родината си на 31 март 1988 г., когато е на 19 години, 9 месеца и пет дни, има 126 мача за „адзурите“. Баща му Чезаре, който почина през 2016 г. на 84-годишна възраст, дебютира за родината си на 6 януари 1960 г. (един месец преди да навърши 28 г.) и има 14 срещи за представителния тим. След края на кариерата си той първо е помощник-треньор на Енцо Беардзот при спечелването на световната титла през 1982 г., а в периода декември 1996 – юли 1998 г. сам е начело на италианските национали.

„Почувствах се невероятно, когато влязох на терена. Бях обзет от чувство на гордост. Още повече родителите ми бяха на трибуните. Ще ми бъде интересно какво мисли баща ми. Ще говорим за това, когато се прибера у дома. Посвещавам дебюта си за Италия на моето семейство и приятелите ми“, заяви Даниел Малдини.