Треньорът на Борусия (Дортмунд) Юрген Клоп е известен с избухванията и реакциите си край тъчлинията по време на мачовете на тима си. Неговите крясъци към играчите понякога може да се чуят дори по телевизията, но 46-годишният специалист предава на футболистите си сигнали дори без да използва гласа си. За целта той има различни жестове и позиции, наподобяващи на пантомима, които сами говорят на възпитаниците му какво се иска от тях.
 
Понякога обаче те не остават разчетени и създават хаос сред играчите. Така се случи по време на мача с Майнц. Клоп показа с 9 пръста кой трябва да изпълни втората дузпа при победата с 3:1 над Майнц в събота. № 9 е Роберт Левандовски, а № 10 е Хенрик Мхитарян. Левандовски беше точен от бялата точка, но се оказа, че дузпата е трябвало да бъде бита от арменеца. Вината в случая е на Клоп, който подал грешен сигнал.

1_1.jpg
 
Германският в. „Билд“ разкри, какво означават три от най-използваните от Юрген Клоп сигнали към неговите играчи.
 
Ласо с пръст във въздуха
 
Когато Юрген Клоп завърти показалеца на дясната си ръка във въздуха, играчите знаят, че това не означава нищо добро за тях. Сигналът е подсказване на футболистите, че трябва незабавно да преминат от защита в нападение или обратното.

1_2.jpg

Четири пръста към очите
 
Този сигнал предупреждава играчите: Събудете се и внимавайте, така не може да продължавате.

1_3.jpg
 
Приклякването
 
Когато Клоп е приклекнал и опънал едната си ръка, това означава, че играчите му трябва да влизат по-смело в единоборствата
 
1_4.jpg