Парагвайската държавна прокуратура влезе в офисите на централата на Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) и започна разследване, след като е получила официално искане за съдействие от страна на Американското министерство на правосъдието. Както е известно, прокуратурата в Сащ води мащабно разследване за корупция в световния футбол.

Адвокатът на КОНМЕБОЛ Кристобал Касерес обяви, че акцията е свързана с разследването срещу 87-годишния бивш президент на централата Николас Леос, който в момента е под домашен арест в Асунсион. Централата на КОНМЕБОЛ е разположена в град Луке, който е в покрайнините на столицата на Парагвай.

Парагавайската прокуратури разкри, че са били иззети документи за различни бизнес концесии и отдаване на телевизионни права на различни футболни прояви. Разследването се води от двама прокурори, които са специализирани в дела за финансови престъпления и пране на пари.

Друг парагваец и бивш шеф на КОНМЕБОЛ Хуан Анхел Напут също е разследван от американските власти заради получени подкупи при продажба на медийни и маркетингови права. Той е сред 41 висши футболни функционери, на които са повдигнати обвинения заради разследванията.