Завършилият на последно място в италианската Серия „А” през изминалия сезон Парма официално обяви банкрут и от следващия сезон ще играе в аматьорската Серия „Д”. Очаква се в близките часове представители на „дуковете” да се срещнат с Комитета по кредити и банкрут и да бъдат оформени всички необходими документи. Въпреки финансовите си затруднения Парма завърши изминалия сезон в италианския елит.

„Ръководителите на Парма Анджело Анеда и Алберто Гуйон обявиха в понеделник, 14:00 часа, че няма нито една оферта за закупуване на правата на клуба. В следващите часове двамата ще се срещнат с комитета на кредиторите и съдията Пиетро Рогато, за да направят необходимите съдебни процедури”, се казва в част от съобщението, публикувано на официалния сайт на клуба.

Парма трябваше да започне новия сезон в Серия „Б”, но правилата в италианския футбол гласят, че ако даден отбор обяви банкрут, то трябва да започне следващия сезон в аматьорските дивизии. Така тимът ще участват в Серия „Д”, което е най-високото ниво в италианския аматьорски футбол.

Парма е двукратен носител на УЕФА Къп и в този клуб са играли българската футболна легенда Христо Стоичков (през сезон 1995/96), както и настоящият вратар на шампиона Ювентус Джанлуиджи Буфон, който е юноша на „дуковете”.