Сръбският гранд Партизан (Белград) уволни старши треньора си Мирослав Джукич и обяви, че позицията се заема от Зоран Миркович.

Решението е въпреки елиминирането на литовския Тракай с общ резултат 2:1 във втория квалификационен кръг на Лига Европа. Първата среща в Белград беше спечелена с 1:0 от гробарите, а на реванша резултатът 1:1 беше постигнат още преди почивката. Въпреки класирането, Мирослав Джукич не успя да запази поста си.

Той се задържа дори прекалено дълго, след като в края на миналия сезон феновете поискаха той да си подаде оставката по ред причини. От една страна тимът изостана с огромна разлика от големия съперник Цървена звезда в крайното класиране. След това дойде измъчената победа с 2:1 над Младост Лучани на финала за Купата на страната, а накрая феновете го обвиниха, че притиска играчите да подписват договори единствено с мениджъра Фали Рамадани. Лятната пауза му даде малко време, но лошият старт на новото първенство отново отвори темата за неговата смяна.

"Бордът на клуба с явно гласуване взе решение да се раздели с Мирослав Джукич. Ние му благодарим за професионалното отношение и отдадеността към клуба и му желаем всичко най-добро в бъдеще", се казва в официалното становище на Партизан. В медиите се завъртя спекулацията, че Джукич се е отказал от компенсация в размер на 400 000 евро, за да помогне на клуба, който не се намира в блестящо финансово състояние.

"Сумата не е точно такава, доста по-малка е. Но ние сме благодарни, че той предприе тази стъпка. При това положение Джукич знае, че вратите за него винаги са отворени, коментира спортният директор Милош Вазура. Новият треньор Зоран Миркович, който има три шампионски титли на Сърбия, за първи път поема ролята на старши треньор на каквото и да било ниво. Той е бил помощник на Любиша Тумбакович.

В третия кръг на турнира Лига Европа Партизан ще се изправи срещу датския Нордселанд, като първата среща е във Фарум на 9 август.