Испанската футболна лига заведе дело в парижки административен съд, с което поиска анулиране на новия договор на Килиан Мбапе с ПСЖ. Както е известно, 23-годишната футболна звезда продължи контракта си с парижани след месеци на преговори и постоянни слухове, че ще подпише с Реал (Мадрид).

Според AFP, испанците са внесли иск срещу ПСЖ, Лига 1 и френския регулатор по финансовия надзор DNCG. В Испания са категорични, че ПСЖ не би следвало да може да финансира новия договор на звездата си, тъй като това е в нарушение на правилата за финансовия феърплей.

Според адвоката на Ла Лига Хуан Бранко, нито DNCG, нито организаторът на Лига 1 и Лига 2 LFP са имали основания да дадат зелена светлина за финализирането на споразумението. Юристът има и други претенции и обвинения към ПСЖ, за които е уведомил съда.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Развитие по казуса не се очаква поне до края на сезон 2022/23. Ако испанците спечелят делото, това може да доведе сериозни изменения в световния футбол, каквито настъпиха след приключването на казуса „Босман“ в средата на 90-те години.

Целта на Ла Лига е промяна на футболното законодателство, така че сделки като новия договор на Килиан Мбапе да станат невъзможни. От Испания призовават за по-строга регулация на трансферния пазар.