Преди време Сър Алекс Фъргюсън нарече Уейн Рууни – Белия Пеле и това бе признание за головите умения на английския национал. Оригиналният Пеле обаче е на мнение, че 26-годишната звезда на Манчестър Юнайтед има още дълъг път пред себе си, преди да заслужи сравнения с Краля на футбола.
 
“Аз съм голям почитател на Рууни. Той винаги се бори за тима си. Не е много техничен, но неговата сила е в сърцето. Много добър играч, но не може да бъде сравняван с мен. Аз съм вкарал много голове, а не съм чул Рууни да ме е настигнал”, заяви 71-годишният бразилец пред “Сън” при посещението си в Англия през тази седмица.
 
Уейн Рууни обаче не бива да се чувства обиден на думите на Пеле, тъй като трикратният световен шампион се усъмни в определянето на Лионел Меси като велик футболист.
 
“Според мен понятието “велик футболист” се определя от представянето на даден играч на световното първенство. Лионел Меси играе много добре за Барселона, направо е превъзходен. Но в националния отбор на Аржентина е различен. Не може да го сравняваме със Зинедин Зидан, който стана световен шампион и бе на върха в продължение на 15 години. Зизу бе много по-завършен играч от Меси”, твърди Пеле.
 
“Преди Зидан бяха Йохан Кройф, Франц Бекенбауер, Мишел Платини и Боби Мур. Велики играчи, които спечелиха световната титла или както е случаят с Кройф и Платини – блестяха на световно първенство”, допълни Краля на футбола.
 
Говорейки за най-големите футболисти, Пеле каза тежки думи срещу Диего Марадона. Според него Кройф, лицето на холандския тотален футбол през 70-те години, е много по-добър от аржентинеца.
 
“Марадона играеше само с един крак, а при борбата във въздуха никакъв го нямаше. Той бе велик играч, но случилото се в САЩ`94, когато го хванаха с допинг, разруши имиджа му. Кройф бе много по-интересен. Той бе различен от Марадона, много по-добър играч,” обяви Едсон Арантес до Насименто при представянето на новата си марка “Пеле Спортс” и презентацията на бутонките “Trinity 3E”.
 
След 64 години Бразилия най-сетне ще приеме световно първенство. Според Пеле през 2014 г. светът ще получи възможност да обърне внимание на Бразилия като държава, а не само като футболна сила.
 
“Сега страната има възможност да остави следа. Имаме добри играчи, но имаме пробрем с треньорите. Много често ги сменяме. Трябва да решим тази задача.”
 
Също както сравнението между себе си и Рууни, Пеле счита, че не бива да се правят паралели между националния отбор на Бразилия от неговото време и настоящия европейски и световен шампион Испания.
 
“Испания е добър отбор, но е рано да се сравнява с Бразилия от моето време. Ние спечелихме световната титла три пъти и дълго време бяхме на върха.”
 
Пеле е известен не само с головете си като футболист, но и с абсолютно грешните си прогнози. Той бе обявил Колумбия като фаворит за Мондиал`94, а тимът не излезе от групите. Бе предрекъл, че африкански отбор ще стане световен шампион до края на миналото хилядолетие. Затова американските фенове не бива да се доверяват на новата прогноза на легендарния бразилец.
 
“Съединените щати са много добри в отборните спортове. Започнаха да играят футбол и вече се развиват много добре. Без съмнение ще станат глобална сила. Може би световното първенство в Бразилия е твърде рано, но на Мондиал 2018 в Русия американците може да постигнат нещо голямо”, пророкува Краля на футбола./БЛИЦ