Пет футболистки от националния отбор на КНДР са дали положители допинг проби на световното първенство за жени в Германия. ФИФА обяви, че това е най-големият скандал със забранени стимуланти на мондиал от 17 години насам.
 
Президентът на световната централа Сеп Блатер разкри, че са били направени тестове на всички състезателки на отбора, след като две от тях са дали положителни проби след мач на турнира.
 
Защитничките Сонт Джон Сун и Джон Пок Сим дадоха положителни проби за стероиди след първите два мача на корейките на световното първенство. Техният тим бе елиминиран след груповата фаза, тъй като претърпя поражения от САЩ и Швеция и равенство с Колумбия.
 
Последният случай с употреба на допинг на световно първенство бе през 1994 г. в Съединените щати, когато Диего Марадона бе отстранен от участие на шампионата след позитивен резултат за стимуланти.
 
Вече се е състояла среща между ФИФА и севернокорейската делегация. Азиатците са обяснили, че забраненият препарат е бил погълнат с традиционно китайско лекарство. С медикамента са лекувани футболистките, пострадали от светкавица по време на тренировка на 8 юни. Федерацията на КНДР се е извинила за причинения световен скандал. Със случая ще се занимае дисциплинарната комисия на ФИФА.
 
В същото време, резервният вратар на колумбийките Инет Варон бе наказана, тъй като е пропуснала извънсъстезателен тест преди световното първенство. Преди това тя претърпя хормонално лечение./БЛИЦ