Манчестър Юнайтед и Арсенал утре ще се изправят в мач за ФА Къп за 14-и път, но за първи път това ще се случи на четвъртфиналите. В досегашните 13 срещи двата съперника са били противопоставяни в четвъртия кръг (3 пъти), петия кръг (4 пъти), полуфинал (4 пъти, включително едно преиграване) и финал (2 пъти).
 
“Червените дяволи” нямат загубен полуфинал срещу “топчиите”, които от своя страна винаги надвиват Юнайтед на финалите. Като цяло Манчестър Юнайтед има 6 победи, а Арсенал – пет, докато два мача са завършили наравно. “Артилеристите” се наложиха с дузпи на финала през 2005 г., когато двубоят завърши наравно след редовното време и продълженията.
 
ПЕТ КЛАСИЧЕСКИ МАЧА МЕЖДУ ЮНАЙТЕД И АРСЕНАЛ ЗА ФА КЪП
21 май 2005 г., финал, “Милениъм Стейдиъм”
Арсенал – Манчестър Юнайтед 5:4 след дузпи (0:0 след прод.)
Най-често повтаряното клише за Арсенал напоследък е, че клубът не е печелил трофей от шест години. На този финал “артилеристите” бяха надиграни от Юнайтед. Гол на Рио Фърдинанд бе отменен заради засада, Уейн Рууни удари гредата, а Рууд ван Нистелрой се виждаше голмайстор преди Фреди Люнгберг да изчисти от голлинията.
Арсенал бе принуден да играе с Денис Бергкамп като единствен нападател заради контузията на Тиери Анри. Първият удар на “топчиите” към противниковата врата бе в седмата минута на продълженията. Това бе първото нулево равенство във финал за ФА Къп от 1912 г., както и първият финал в историята на турнира, решен с дузпи. Йенс Леман спаси удара на Пол Скоулс, докато всички останали изпълнители бяха точни. Победната дузпа за Арсенал бе реализирана от капитана Патрик Виейра.


 
3 април 2004 г., полуфинал, “Вила Парк”
Манчестър Юнайтед – Арсенал 1:0
Непобедимата серия на Арсенал в първенството бе затвърдена шест дни по-рано с равенството 1:1 срещу “червените дяволи” на “Хайбъри”, но на “Вила Парк” “артилеристите” допуснаха първата си загуба за ФА Къп от май 2001 г. “Топчиите” на два пъти удариха гредата и претендираха за дузпа след игра с ръка на бъдещия си играч Микаел Силвестър. Те имаха предимство в мача през повечето време, но не успяха да реализират гол.
В 32-ата минута Пол Скоулс простреля Йенс Леман от 15 метра след пас на Райън Гигс. Заради невероятната игра на Уес Браун в защита, Юнайтед успя да удържи аванса и попречи на Арсенал да играе на финал на ФА Къп за четвърта поредна година. След това “червените дяволи” победиха Милоул на финала и спечелиха 11-ата си (последна за сега) Купа на Англия.


 
15 февруари 2003 г., пети кръг, “Олд Трафорд”
Манчестър Юнайтед – Арсенал 0:2
beks.jpgБитката между двата клуба за превъзходство в Англия бе особено жестока през 2003 г. Юнайтед бе спечелил като домакин с 2:0 два месеца по-рано, но Арсенал продължаваше да бъде лидер във Висшата лига. Физическата битка на “Олд Трафорд” бе белязана от множество нарушения, а почти всяко отсъждане на рефера Джеф Уинтър срещаше сериозни критики от играчите и на двата тима.
Гигс пропиля възможност да даде аванс на “червените дяволи”, преди Еду да открие резултата в полза на Арсенал в 34-ата минута. Силвен Вилтор вкара решителното второ попадение за “точиите” седем минути след почивкана. Поражението до такава степен разяри Сър Алекс Фъргюсън, че той се разбесня в съблекалнята и изрита една футболна обувка, която причини аркада на лявата вежда на Дейвид Бекъм.


 
14 април 1999 г., полуфинал-преиграване, “Вила Парк”
Манчестър Юнайтед – Арсенал 2:1
Арсенал бе спечелил дубъл в предишния сезон. Сега Юнайтед можеше да постигне требъл, водеше с точка в класирането и победи “артилеристите” в единственото в историята преиграване на полуфинал на ФА Къп. Три дни по-рано двата тима направиха нулево равенство в скучен мач, но драмата се състоя в допълнителния двубой.
Още в 17-ата минута Дейвид Бекъм откри резултата, след като простреля Дейвид Сиймън от 20 метра. Бергкамп изравни в 68-ата. След това гол на Никола Анелка бе отменен заради засада, а Рой Кийн бе изгонен. Фил Невил събори Рей Парлър в наказателното поле, но Петър Шмайхел спаси дузпата, изпълнена от Денис Бергкамп. Райън Гигс вкара победния гол в продълженията.


 
12 май 1979 г., финал, “Уембли”
Арсенал – Манчестър Юнайтед 3:2
“Петминутният финал” предложи истинско изпитание за нервите на феновете на Арсенал на Тери Нийл и на Юнайтед на Дейв Секстън. Брайън Талбът даде ранен аванс на “топчиите”, а Франк Стейпълтън удвои преди почивката с гол с глава след центриране на Лиъм Брейди.
“Артилеристите” вървяха към успеха преди Гордън Маккуин да върне едно попадение в 86-ата минута, а две минути по-късно Сами Макилрой си проправи път между двама защитници и изравни резултата. Продълженията изглеждаха съвсем реални, когато в последната минута Брейди пое топката в половината на Юнайтед и намери Греъм Рикс. Той центрира отляво, а Алан Съндърланд се разписа почти от голлинията и донесе на трофея на тима си.