През януарския трансферен прозорец Арсенал, Челси, Евертън и Уест Хям се разделиха с играчи, които сега направо блестят с изявите си за други отбори. Изглежда Висшата лига не понесе добре на тези футболисти, но те се възродиха в новите си клубове.

МАТИЙО ДЕБЮШИ
За последните си три сезона при Арсенал десният бек изигра общо 15 мача във всички турнири. Дебюши премина на „Емирейтс“ през 2014 година с репутацията на стабилен защитник, но не успя да се наложи в Лондон. Шансовете за изяви, които получи в мачове като загубата с 2:4 от Нотингам, не му помогнаха. Освен това няколко контузии и силните прояви на Ектор Белерин направиха от Матийо Дебюши ненужен в плановете на Арсен Венгер. Затова през януари бранителят се върна във Франция и облече екипа на Сент Етиен. Сигурно 32-годишният футболист сам не е очаквал толкова силно представяне от себе си. Вкара гол в дебюта си срещу Амиен, а няколко седмици след това вкара и изравнителното попадение срещу Лион. Два гола за няколко седмици при „зелените“ означават, че Дебюши вече има двойно повече попадения от тези, които вкара за Арсенал. В петте му мача за тима Сент Етиен все още няма загуба, защитникът беше номиниран редом с Неймар за Играч на месеца и е на път да си спечели място в националния отбор на Франция за Мондиал 2018.

МИШИ БАТШУАЙ
Белгиецът беше пълна енигма в Челси. Въпреки че статистически имаше по един гол на всеки 93 минути за „сините“, нападателят така и не получи пълното доверие на Антонио Конте. 24-годишният Батшуай наистина имаше спадове в представянето си, но головите му умения не може да бъдат поставяни под съмнение. В първите си три мача от наема в Борусия (Дортмунд) той вече вкара пет попадения, включително и по два гола при победите над Кьолн и Аталанта.

ФРАНСЕС КОКЛЕН
Още един играч, който не успя да получи много шансове в Арсенал. Коклен през януари беше продаден на Валенсия за 12 милиона паунд, а мнозина от феновете на „артилеристите“ вече съжаляват за това. След трансфера си при „прилепите“ французинът беше използван на няколко позиции от треньора на испанския тим Марселино. Коклен игра като централен защитник, дефанзивен халф, както и в дясната и лявата част на полузащитата. За 10 години като играч на Арсенал Франсес Коклен не вкара нито един гол, а във Валенсия вече се разписа. Вкара при победата над Малага.

МУХАМЕД БЕШИЧ
За четири години в Евертън Бешич беше честа жертва на контузии и затова пращането му под наем в Мидълзбро до края на сезона беше правилно решение. Роденият в Берлин босненски национал върна формата и увереността си в тима на Тони Пюлис. Започна като титуляр в последните четири мача на Боро и се превърна в незаменим играч за отбора. „Присъствието му вдигна нивото на целия отбор. Бешич е едновременно боецът, организаторът и диригентът на халфовата линия. При това придоби този статут със само четири мача за отбора“, коментира журналистът Джонатан Тейлър за „Ливърпул Икоу“.

ДИАФРА САКО
Сенегалецът сам постоянно настояваше да се махне от Уест Хям през последните две години, въпреки че продължава да бъде един от петте най-добри нападатели, привличани в клуба в ерата на управление на Дейвид Голд и Дейвид Съливан. След като през лятото премина медицински тестове в Рен без разрешението на „чуковете“, през януари 28-годишният нападател все пак облече екипа на „червено-черните“. Рен в момента е в серия от четири мача без загуба, а Сако вкара три гола в първите си шест мача за отбора.
Превод от „Планет футбол“ на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ