Когато става напечено и сериозно, голмайсторът на Ювентус Гонсало Игуаин често засича. Срещу Монако той показа, че го може и когато мачът има огромен залог.

Да върнем лентата назад: В ранните часове на 22 юли 2015 година Гонсало Игуаин напуска заедно със своя съотборник в националния тим Езекиел Лавеци нощния клуб „Pacha" на Ибиса. Един фен го спира и го моли за автограф. Игуаин отказва и разочарованият фен, който заснема сцената, провокира звездния нападател с думите: „Ти не можеш дори да вкараш дузпа”. Едно ясно заиграване за двата скъпи пропуска на Игуаин седмици преди това за Наполи във финала за купата на страната и за аржентинския национален тим във финала на Копа Америка. Нападателят е извън нерви и заплашва фена: „Изтрий видеото или ще ти откъсна главата”. В крайна сметка видеото е изтрито.

Игуаин е един от най-добрите нападатели в последните години и едва ли някой друг може да се похвали с такава добра голова ефективност, както 90-милионната покупка на Ювентус. Сцени като споменатите две пропуснати дузпи или големия му пропуск от Мондиал 2014 срещу Мануел Нойер и Бундестима на финала обаче ще останат завинаги в неговото съзнание.

Сега може да се види един друг Игуаин. Един хладнокръвен голмайстор, който в полуфинал на Шампионската лига и то в гостуване прави разликата и повежда отбора си с двата си гола към така жадувания финал в Кардиф. 29-годишният футболист се представи блестящо на „Стад Луи II” срещу звездите на Монако. Той дебнеше своите шансове и между другото си взаимодействаше със своите колеги в атака Пауло Дибала и Марио Манджукич дотолкова, че да се появи в най-важните ситуации там, където трябва да е – в наказателното поле.

След само половин час той накара пътувалите с Юве тифози за първи път да се развълнуват, когато след страхотна асистенция на Дани Алвеш и с шут с десния крак прати топката в далечния ъгъл на монегаската врата. Вратарят Даниел Субашич се опита да се намеси, но бе безпомощен при този точно премерен удар. След това Игуаин бе прилежен и без много възможности да играе с топката. Но както е характерно за един истински голмайстор, той не се нуждае от много докосвания на топката. В 59-ата минута след центриране на Алвеш отдясно Игуаин измина правилния път, преодоля своя противник на далечната греда и се разписа от малка дистанция. 2:0 за гостите! Това бе и крайният резултат, който е от голямо значение за класирането за финала. Трудно да се повярва, тези дефанзивно действащи „бианконери” във врящия котел на стадиона на Ювентус ще позволят да пламне някаква интрига.

За Игуаин, който реализира за втори път два гола в един мач от Шампионската лига, това е крачка към изпълнението на неговата лична мисия. Той иска непременно да държи купата в ръцете си, в това няма никакво съмнение. Преди четвъртфинала срешу Барселона аржентинецът категорично даде ясно да се разбере: „Надявам се, че ще можем да спечелим Шампионската лига. Затова съм дошъл тук”. Точно заради тази цел той бе обявен в Неапол за враг №1. Сега е само на крачка от финала, в който най-вероятно ще се изправи срещу друг бивш клуб – Реал (Мадрид). Старите му съотборници, повечето от които вече няколко пъти са печелили Шампионската лига и дори така чаканата Десета, преди която Пипита реши да отиде в Италия. Още една малка история за критиците на Игуаин. На същите тези критици той би искал да затвори устата.

В Аржентина нещата стигат толкова далеч, че неговата майка е подигравана и обиждана заради постиженията на сина си. Точно затова Игуаин обмислял да се оттегли от Албиселесте. „Понякога казвах: Мамо, не бих искал повече да страдаш”, признава самият Игуаин, който обаче остава в националния тим. Той искал да се бори, както и на терена по свой си начин. Такъв блокаж в големите моменти (б.р. като пропуските му от дузпи с Наполи и Аржентина) не се видяха в сряда вечер. И в случай, че има такива мисли в главата му, изяви като тази му помагат да ги преодолее.

Ако Ювентус иска да спечели Шампионската лига, се нуждае Игуаин да е в най-добра форма. И ако трофеят бъде спечелен и той празнува на Ибиса, ще реагира на провокациите вероятно най-много с една уморена усмивка.

Фалко Бльодинг, Goal.com
превод от немски: Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ