Пари Сен Жермен завърши сезона в Лига 1 с лесна победа с 2:0 над Метц. Парижани, които отдавна си гарантираха шампионската титла, завършиха със 76 точки. Метц пък отива на бараж за място в елита срещу победителя от двубоя Родез - Пари, след като завърши 16-и с 29 точки.

Луис Енрике очаквано не използва напускащият Килиан Мбапе, който дори не бе в групата, но за сметка на това, в игра за ПСЖ се появи неговият брат Етан. За френския шампион остана още един мач през този сезон – финалът за Купата на Франция срещу Лион на 25 май.

Брест спечели убедително с 3:0 при визитата си на Тулуза в последния кръг на френската лига Лига 1. С успеха "пиратите" събраха 61 точки на третата позиция и се класираха за групите на Шампионската лига, след като Лил се издъни у дома и завърши 2:2 с Ница, допускайки гол в добавеното време. 

Камори Думбия подаде на Махди Камара в 48-ата минута, а той с удар от дистанция матира вратаря на Тулуза. В 54-ата минута Джордан Амари се разписа от пряк свободен удар. Крайното 3:0 оформи Кени Лала в последната минута на редовното време. 

Прекият конкурент на "пиратите" за третата позиция Лил водеше с 2:1 на Ница до 94-ата минута, но гостите изравниха в добавеното време, за да пратят "песовете" в квалификациите на най-престижния европейски клубен турнир. 

Гостите от Ница поведоха в резултата в 10-ата минута, когато Жереми Бога пусна перфектен пас за Гаетан Лаборд, а той отблизо се разписа във вратата на Вито Маноне. 

В 55-ата минута Хакон Арнар Харалдсон отблизо заби топката в опразнената от Марчин Булка врата за 1:1. В 75-ата минута след центриране от корнер Бенжамен Андре засече топката с глава от точката на дузпата и я заби в горния ляв ъгъл за 2:1. В 80-ата минута съдията Уили Делажод прегледа ситуация за дузпа в полза на Ница, но в крайна сметка гостите не получиха наказателен удар. В четвъртата минута на добавеното време обаче Джордан Лотомба с глава засече центриране на Том Луше за крайното 2:2 и шокира домакините.

Олимпик Лион пък извървя пътя от дъното на таблицата в Лига 1 до европейските клубни турнири. „Хлапетата“ бяха на последното място през ноември, но завършиха шести след успеха си с 2:1 у дома срещу Страсбург в този последен кръг.

В 37-ата минута Саид Бенрама центрира топката за Александър Лаказет, който стреля към левия ъгъл на вратата и преодоля Алаа Белааруш, за да даде аванс на своя тим.

Страсбург изравни в 63-ата минута, след като Раби Нзингула подаде към Хабиб Диара, който бе добре позициониран в наказателното поле на Лион и с първото си докосване опъна мрежата зад Антони Лопеш.

В шестата минута от добавеното време Олимпик Лион успя да стигне до победния гол. Малик Фофана проби в наказателното поле на Страсбург и се свлече на тревата след единоборство, а съдията Ерик Лателие посочи бялата точка. Александър Лаказет се нае с изпълнението и реализира дузпата за 2:1.

След този успех Олимпик Лион завършва кампанията на 6-то място с 53 точки, което му отрежда място в групата фаза на Лига Европа през следващия сезон. Страсбург пък приключва сезона на 13-та позиция с 39 точки.

В друг мач от кръга Ланс и Монпелие завършиха 2:2. Ели Уаи (4) и Дейвер Машадо (45+2) вкараха двете попадения за Ланс през първото полувреме, но през второто Монпелие се добра до равенството след головете на Отман Мама (58) и Люка Минкарел (74).

Шампионът Пари Сен Жермен завърши сезона с лесна победа 2:0 при визитата си на Метц. Парижани, които отдавна си гарантираха шампионската титла, завършиха със 76 точки. Метц пък отива на бараж за място в елита срещу победителя от двубоя Родез - Пари, след като завърши 16-и с 29 точки.

Луис Енрике очаквано не използва напускащият Килиан Мбапе, който дори не бе в групата, но за сметка на това, в игра за ПСЖ се появи неговият брат Етан. Гостите поведоха след едва седем минути игра. Канг-ин Лий пусна към Карлос Солер, който шутира силно от дистанция към горния десен ъгъл и не остави абсолютно никакви шансове за реакция на вратаря Александър Укиджа – 0:1. Само пет минути по-късно парижани реализираха второ попадение. Марко Асенсио намери Канг-ин Лий с успореден пас, а южнокореецът си нагласи топката и стреля към долния ляв ъгъл за 0:2. Голът бе преразгледан от ВАР за засада, но такава нямаше. До края нямаше други попадения, а за френския шампион остана още един мач през този сезон – финалът за Купата на Франция срещу Лион на 25 май.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПОСЛЕДНИЯ 34-И КРЪГ В ЛИГА 1:
Метц - ПСЖ 0:2
Тулуза - Брест 0:3
Лил - Ница 2:2
Лион - Страсбург 2:1
Ланс - Монпелие 2:2
Реймс - Рен 2:1
Лориен - Клермон 5:0
Монако - Нант 4:0
Льо Авър - Марсилия 1:2

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ ВЪВ ФРЕНСКАТА ЛИГА 1 ЗА СЕЗОН 2023/24