Стефано Пиоли вече не е треньора на Фиорентина. Той подаде оставка днес след тежка серия от само една победа в 10 мача. Специалистът обяви, че е бил принуден да напусне поста в дълго писмо до феновете на тима. 

„От 7 юни 2017 година – денят не моето представяне и на новото ми „виолетово” пътуване – до днес винаги съм споделял гордостта и оптимизма от това, че съм част от този проект.

Един нов средносрочен към дългосрочен проект, роден след радикална реконструкция – както техническа, така и човешка, базиран на млади играчи. Това неизменно ме поставяше във водещата роля по отношение на увереност, оптимизъм и амбиция.

С тези момчета по време на нашите два сезона заедно се радвахме и страдахме с еднаква интензивност, всички (играчите и важните хора в тяхното обкръжение) преодолявахме препятствия, които в определени случаи изглеждаха невъзможни.

Тези случки ни обединиха и ни накараха да се развиваме дори повече – първо като хора, а после като професионалисти. Всички гледахме в една и съща посока със сила, Флоренция разбра това и се обедини около нас, трибуните отново се пълнеха и ни подкрепяха. Защото когато сме заедно, сме по-силни.

Винаги съм поемал своята отговорност за изборите, стратегиите, представянията и резултатите. Винаги със своята работа съм гарантирал професионализъм, концентрация, уважение и върховни усилия с едничката цел да усъвършенствам човешките и техническите ресурси, които са на мое разположение.

С огромна мъка на сърце, днес бях принуден да напусна, подавайки оставка, защото моите професионални и преди всичко човешки качества бяха поставени под съмнение.

Напускам група от изключителни момчета, които белязаха възходящо развитие в професионален и пазарен план, да не споменавам и възможността да се постигне нещо необикновено с участието в полуфиналите за Купата на Италия.

След този избор, който е болезнен за мен, искам да благодаря с цялото си сърце на тези, които преживяха пътуването с мен, като започна от играчите – тези момчета, към които съм и ще остана завинаги силно свързан, защото те никога не се щадиха.

Благодаря на хората, които работеха близо до отбора, които направиха възможен нашия ежедневен труд в професионален план. Благодаря и на града Флоренция, както и на феновете на Фиорентина. Създадохте една специална връзка, която винаги ще нося със себе си, защото приключенията може и да имат край, но емоциите остават силни във всички нас”, написа Пиоли.