Планове за въвеждане на втора дивизия на Висшата лига са на път да доведат до революционни промени в английския футбол, твърди “Съндей Мирър”. Президентът на Болтън Фил Гартсайд, който е най-дълго задържалят се на подобен пост във Висшата лига и уважаван член на Футболната асоциация, е представил плановете, които се обсъждат през последните седмици.

Според изданието промените имат подкрепата на няколко клуба от Висшата лига, както и на ключови отбори членове на Футболната лига. Плановете на Гартсайт планират създаването на две дивизии на Висшата лига от по 18 отбора, като ще има изпадане на последните два тима и промоция на първите два от долната лига. От втората дивизия ще изпада един тим, който ще бъде заменян от клуб от Футболната лига.

Може би най-спорната част на идеята е покана на два шотландски тима да се присъединят към бъдещата втора дивизия на Висшата лига. Имената на клубовете не се споменават, но се предполага, че става дума за Селтик И Рейнджърс. В миналото двата гранда от Глазгоу изразиха желание да играят в английското първенство. С намаляването на отборите от 20 на 18 е възможно и въвеждането на зимна пауза.

Едно от предложенията е възможно да срещне неодобрение от страна на Футболната асоциация и Футболната лига, които имат собствени турнири на елиминационен принцип. В плановете за новия формат на Висшата лига е заложено въвеждането на турнир за нова купа, която да бъде на елиминационен принцип.

В предложението на Гартсайд се предвижда 36-те клуба от двете дивизии да имат ограничение на заплатите. Това би срещнало одобрението на клубове като Болтън, но и съпротива от грандове като Челси и Манчестър Юнайтед. Той работи върху идеята си през последните 4 месеца, като провежда консултации с колегите си от другите клубове преди да представи предложението си на акционерното събрание на Висшата лига, където да бъде обсъдено от 20-те клуба.

Очаква се 14 отбора от Висшата лига да подкрепят предложението, както може би ще стори това и Футболната асоциация, която в миналото приветства създаването на самата Висша лига. Твърде вероятно Футболната лига ще бъде против предложението и ще изиска финансова компенсация. Клубовете от Топ 4 – Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал и Ливърпул, сигурно ще се противопоставят на предложението, тъй като то не планира промяна в разпределението на финансите. Те обаче се нуждаят от подкрепата на още три клуба, за да спрат въвеждането на нововъдението./БЛИЦ