Федералното бюро за разследване (ФБР) направи публичен доклада по обвинения за заплахи и насилие срещу Малкълм Глейзър и неговото семейство.

Главата на фамилията почина на 28 май 2014 г., на 86-годишна възраст. Малкълм живееше във Флорида заедно със съпругата си Линда. Той остави шест деца и 14 внуци. ФБР публикува едва наскоро повече от 120 страници с частично редактирани доклади, включващи детайли за заплахи по телефона и чрез електронна поща. Това се случи по настояване на агенция "Асосиейтед прес", която се позова на американската конституция и специално на Акта за свобода на информацията.

Богаташът беше собственик на клуб по американски футбол, но стоеше далеч от европейската разновидност на играта до 12 май 2005 г. На този ден най-големият, най-богатият и популярен футболен клуб в света - Манчестър Юнайтед, е погълнат само за няколко часа от американския милиардер. Най-голямата сделка в историята на световния футбол финишира на обща цена от 790 млн. паунда (1.156 млрд. евро), а Глейзър стана вторият футболен владетел от подобен тип в Европа след собственика на Челси Роман Абрамович.

Малкълм придоби общо 56.9% от акциите в Манчестър Юнайтед, след като закупи дела от 28.7% на инвестиционната компания „Кюбик експрешън“, собственост на ирландците Джон Маниър и Джей Пи Макманъс. Той получи акциите им срещу 332.5 млн. евро - 75 736 960 акции, всяка от тях по 4.39 евро. Малко по-късно Глейзър съобщи, че е купил още 6.45% от Манчестър Юнайтед - дял, който бе собственост на шотландския собственик на мини Хари Добсън, и в крайна сметка се очакваше да достигне границата от 75%.

Именно на 12 май 2005-а мъж с британски акцент е позвънил в офисите на “Пиратите” от Тампа Бей, за да зададе редица въпроси около управлението на Глейзър в американския клуб. В края на разговора той е пожелал смъртта на новия собственик на "червените дяволи", съобщава ФБР.

Феновете на Юнайтед, които бяха против управлението на Глейзър, страхувайки се от продажба на стадион "Олд Трафорд", завишени цени на билети и артикули, както и покачването на дълговете на клуба, обявиха бойкот срещу американската фамилия. Британската полиция също провежда разследване на случая.

През следващия ден е имало и ново позвъняване, в което същият човек е попитал: "Помните ли ме?". Той е добавил, че познава хора, които са "готови да предприемат конкретни действия срещу Глейзър". Мъжът е заплашил и друг човек, но неговото име е редактирано в докладите на ФБР. Мъжът е добавил: "Предупреждавам ви отново", след което е поставил ултиматум и краен срок към Малкълм Глейзър за оттегляне на неговата оферта за контролния пакет акции на Манчестър Юнайтед.

ФБР е изпратило призовка към няколко мъже след своето разследване, но то е прекратено без съдебна намеса. Причина за това е невъзможността на прокуратурата и следователите да проследят източника на заплахи. Случайно или не обаче, Националната футболна лига (НФЛ) назначи отговорници по безопасността във всички клубове.