Президентът на УЕФА Мишел Платини реагира остро на предизборно обещание на прицелилия се в пети мандат като бос на ФИФА Сеп Блатер, гостуващ на конгреса на централата на КОНКАКАФ (Северна Америка и страните от Карибския басейн). Швейцарецът заяви, че е време зона КОНКАКАФ да получи четири директни квоти за участие на световното първенство по футбол. В момента тази зона е с три директни квоти, а четвърти отбор играе допълнителен бараж с победителя в зона Океания. На последното Световно в Бразилия миналото лято САЩ, Хондурас и Коста Рика се класираха директно, а Мексико бе четвърти представител на зоната, след като елиминира в два мача Нова Зеландия.

"Ако Световното остане с 32 отбора, то КОНКАКАФ може да има четири директни квоти”, сподели Блатер от трибуната по време на конкреса на КОНКАКАФ и думите бяха посрещнати с аплодисменти. Швейцарецът разчита още на твърдата подкрепа на Азия и Африка.

"Искам да кажа само едно нещо. Ако Блатер смята да даде допълнителна квота на регион, който веднъж в историята е изпратил отбор на четвъртфинал, то какво да кажем ние от Европа, които сме дали последните три световни шампиона!?”, попита в свой отговор легендата на френския футбол и бос на УЕФА Мишел Платини, считан за един от най-големите опоненти на политиката на ФИФА под ръководството на Блатер.

Коста Рика стигна 1/4-финалите на Мондиал 2014 в Бразилия, а САЩ направи това през 2002 година в Южна Корея и Япония. Мексико има две участия на 1/4-финал – при домакинствата си на световните първенства през 1970 и 1986 година.

Изборите за президент на ФИФА са на 29 май, а конкуренти на Блатер за поста са босът на Холандския кралски футболен съюз (KNVB) Михаел ван Прааг, йорданският принц Али бил Ал-Хусейн и португалската футболна легенда Луиш Фиго.