Президентът на УЕФА Мишел Платини се надява да убеди боса на ФИФА Сеп Блатер да го подкрепи в желанието му за лансиране на нова революционна идея във футболните правила.

Както е известно, 59-годишният французин настоява за въвеждането на бял картон, който ще бъде показван на футболисти, които симулират или оспорват решения на съдиите по време на мач. При получаването на такъв картон футболистът ще излиза от игра за 10 минути и ще изтърпява наказанието си на специална скамейка.

Босът на ФИФА Сеп Блатер все още не е убеден, че трябва да се правят такива промени, но Платини се надява, че 78-годишният швейцарец ще промени мнението си и ще погледне по-позитивно на идеята.

„Трябва само да убедим ФИФА. Мисля, че белият картон ще смекчи напрежението от жълтите и червените картони по време на мач”, зареден е с оптимизъм Платини.

Белият картон не е първа революционна идея на Мишел Платини:
- През 2009 година Платини настояваше да се тества оранжев картон в Италия, който по-късно да се въведе и в цяла Европа. Той също трябваше да наказва футболистите с престояване на определен период от време извън терена. Идеята обаче така и не бе наложена.

- През 2020 година трябваше да се проведе не европейско първенство по футбол, а междуконтинентален турнир, нещо като малко световно първенство в 16 различни страни. Бразилия и Япония щяха да получат покани за турнир. Това също няма да се реализира, но все пак Европейското през 2020 година ще се проведе на стадиони в 16 страни.

- В своята книга Parlons Football Платини пише, че би искал в бъдеще да бъдат позволени 5 вместо 3 смени от отборите по време на мач. Допълнителните 2 смени ще са възможни само на почивката между двете полувремена.

- През 2013 година Платини искаше да се извади от употреба жълтия картон и вместо него да се въведе времева санкция. Сега той отново има идеята за времево наказание с бял картон, но жълтият също да си остане.