Шефът на УЕФА Мишел Платини алармира за нарастващия брой нагласени мачове. 56-годишният французин заяви, че България е една от страните, в които най-после е бил приет закон срещу “черното тото”.
 
"Европейският футбол е в опасност и смятам, че целият спорт в Европа е заплашен. Нарастващият брой на уредени мачове ни алармира към интернет залаганията. Тук няма контрол и всички страни са застрашени. Уредените мачове се ръководят от криминални организации", заяви французинът по време на посещението си в Киев във връзка с европейското първенство догодина в Украйна и Полша.
 
“България, Италия, Португалия, Испания, Великобритания и Полша приеха закони срещу тези деяния. Там уредените мачове се описват като "спортна измама" и се смятат за престъпление. Предприетото от тези страни е похвално. И все пак, още сме далеч от ефективността на подобни присъди. Тепърва трябва да се работи по развитието на силите срещу този проблем. Това е въпрос на отговорност, етика и справедливост", добави Платини.
 
Президентът на евроцентралата поиска всички футболни асоциации да се смятат за собственици на първенствата, които организират. Той говори и за националния футбол, като призова страните да последват примера на Испания, където националните отбори са приоритет за футболистите.
 
"Съществуването на националните отбори е заплашено. Вече не е гаранция, че играчите ще са способни да присъстват, когато получат повиквателна от националния селекционер. Не изоставяйте националния отбор. Безкористната служба на обществото и страната ти е по-важно от комерсиалното", завърши Платини.