Президентът на Европейската футболна асоциация (УЕФА) Мишел Платини потвърди вярата си, че въвеждането на двама допълнителни съдии зад аутлинията е най-добрият начин за намаляването на грешките на реферите. "Да поставим още два чифта очи, които да следят какво става на терена. Това е директният път за намаляването на грешките", каза Платини след пристигането си на летището в Малта, където ще ръководи заседание на изпълнителния комитет на УЕФА. Централата въведе този експеримент само за мачовете от турнира Лига Европа през този сезон.

"Ние говорим за съдиите, но нека да отчетем колко се промени самата игра през последните години. Ако преди 20 години игра с ръка в наказателното поле предизвикваше дискусии, то сега направо отприщва буря от емоции подобно действие. На всеки мач има стотици телевизионни камери, медиите така го преекспонират, че съдийската грешка изглежда едва ли не чудовищна", коментира още шефът на УЕФА.

"Нека да погледнем фамозния мач Франция- Ирландия, когато съдията на видя игра с ръка на Тиери Анри и подаде на Вилиам Галас, който вкара решителното попадение за класирането на отбора на Световното първенство. Аз вярвам, че най-добрият начин да се избегнат такива грешки, е въвеждането на допълнителни съдии, които да наблюдават мача от различен ъгъл, каза още бившият футболист номер 1 на Европа за скандалния бараж между родината му и Ирландия.

"Не зная до колко е изпълнимо всяка федерация да инвестира около 200 хиляди евро в камери край тъчлинията. Но аз лично приемам, че човешкият елемент е по-приемлив за футбола, отколкото да го пълним с технологии", завърши Платини./БЛИЦ