Президентът на УЕФА Мишел Платини заплаши със съд авторитетното списание "Франс футбол". Повод за това стана информацията, появила се в днешния брой на изданието. На първата си страница “Франс футбол” излезе със заглавие "Мондиал 2022, Катаргейт".

"Франс футбол" откри нови подробности, доказващи, че Катар е спечелил по нечестен път домакинството на световното първенство по футбол през 2022 година, като са замесени високопоставени чиновници от Франция.

Списанието цитира среща на френския президент Никола Саркози и на шефа на УЕФА Платини с принца на Катар Тамин бин Хамад ал Тани, която се е състояла на 23 декември 2010 година. На тази среща Мишел се е съгласил да даде своя вот за Катар в замяна на инвестиции на арабската страна във Франция. Средствата от Катар е можело да бъдат инвестирани в Пари Сен Жермен или за създаване на нов телевизионен канал, който да бъде конкуренция на "Канал плюс".

Великият футболист, а сега шеф на европейския футбол побърза да отговори на обвиненията. "По своя собствена инициатива и в интерес на прозрачността аз заявих по-рано, че през декември 2010 година гласувах за Русия и за Катар като домакини на световните първенства през 2018 и 2022 година, заяви Мишел Платини. - Аз направих своя избор съвсем самостоятелно, следвайки простата логика, на която съм привърженик: да се дават големи спортни събития на страни, които още не са ги приемали.

Да се предполага, че моят избор за страната-домакин на Мондиал 2022 се основава на някакви договорености между Франция и Катар, това са чисти спекулации на тези, които са написали тази лъжа. Аз си оставям правото да преследвам по съдебен път всеки, който постави под съмнение моята честност в това гласуване.”