ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Първенство на Саудитска Арабия придоби изключителна популярност през последната половин година, след като мегазвездата Кристиано Роналдо заигра в местния Ал Насър.

Носителят на „Златната топка“ Карим Бензема също отиде в Рияд, където ще играе в шампиона Ал Итихад за 172 милиона паунда на сезон. Очаква се към Саудитска Арабия в следващите седмици да потеглят още Нголо Канте, Пиер-Емерик Обамеянг и Калиду Кулибали.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

Оказва се обаче, че саудитският футболен финансов рай въобще не е толкова прекрасен, колкото изглежда отстрани. Световният синдикат на професионалните футболисти FIFPro алармира, че футболисти не получават редовно заплатите си в Саудитска Арабия. Организацията, която се грижи за правата на 65 000 играчи от цял свят, предупреди всички, които решават да последват примера на Кристиано Роналдо и да заиграят в арабското кралство.

Неплащането на заплатите се превръща в сериозен проблем за футболисти в Саудитска Арабия, алармира синдикатът пред изданието „The Athletic“. Вече има 50 съдебни дела, заведени от футболисти срещу саудитски клубове. Сред най-известните от тях е случаят с бившия играч на Нотингам и Борнемут Люис Грабан.

35-годишният нападател беше част от Ал Ахли през 2022 г. Договорът му беше прекратен след само три месеца, след като в продължение на два месеца не беше получавал заплата. В момента Грабан си търси 2,2 милиона паунда чрез съда. Това е четвъртото дело срещу Ал Ахли.

Настоящият клуб на Кристиано Роналдо Ал Насър също е съден за неизплатени заплати. Делото срещу него е заведено от бразилския халф Петрос за 2,5 милиона паунда. Той напусна клуба през ноември миналата година.

Интересното е, че Ал Ахли и Ал Насър, заедно с шампиона Ал Итихад и Ал Хилал, са собственост Саудитския обществен инвестиционен фонд, който притежава 80% от английския Нюкасъл.