Новият президент на Националния олимпийски комитет на Италия (КОНИ) Джовани Малаго е плейбой №1 на Апенините, твърдят медиите на Ботуша, цитирани от в. “Монитор”. Според „Кориере дела сера” в списъка с нежни завоевания на 53-годишния Малаго фигурират красавици като Моника Белучи и Карла Бруни.

Той обаче е много по-дълъг и в него са включени мацки, до повечето от които даже експремиерът Силвио Берлускони не се е докосвал. Те са непрекъснато пред камерите - Валерия Марини, Ана Фалки, Алесия Маркуци, Еленоар Казаленьо, Клаудия Джерини и куп още мокри сънища на италианците.

За малко плейбоят олимпийски началник е бил дори женен – за лъскавата актриса от благородническо потекло Лукреция Ланте дела Ровере, която му ражда близначките Витория и Лудовика.

Това че е женкар обаче не е единствената заслуга на Джовани Малаго за неговата победа над сочения за фаворит за поста Лельо Паноци. Потеклото му е наистина „златно” - дядо му по майчина линия е бил управител на Италианската национална банка, а този по бащина – министър в едно от следвоенните правителства. Завършва с отличие икономика и търговия. Включва се в бизнеса на баща си Винченцо, собственик на верига от автокъщи за продажба на ферарита и фиати и го прави печеливш.

От спортните му страсти пръв е футболът на малки вратички. През 1986 г. е дори в националния тим на световното в Бразилия. Играе още тенис, голф, кара ски, плува по 2-3 км на ден. Като най-голям коз за изкачването на олимпийския връх се сочи ролята му на ръководител на един от най-големите римски клубове, където поддържат форма дейци на изкуството и политици като Енио Мориконе, Карло Вердоне, Валтер Велтрони и т.н. В „Канотиери Аниене” той приютява и спортни величия
Федерика Пелегрини, Жозефа Идем, Флавия Пенета и др.

Да не пропуснем и това, че е бил шеф на организационния комитет на световното по плуване през 2009 г. Според хора от кухнята за избора обаче основен принос имат неговите „трансверсални” приятелства с прочути личности като президента на „Ферари” Лука ди Монтедземоло, вицепремиерът в оставка Корадо Пасера и дясната ръка на Берлускони – Джано Лета.