Преди първия съдийски сигнал на мача между Нюкасъл и Манчестър Сити от 1-ия кръг на английската Висша лига беше почетена паметта на известните фенове на домакините Джон Алдър и Лиъм Суини. Двамата намериха смъртта си в самолетната катастрофа на украинска земя преди около месец.

Алдър и Суини пътували за Нова Зеландия, където да наблюдават предсезонната подготовка на своя любим отбор.
Джон Алдер беше известен като "Гробаря", тъй като на всеки мач на "свраките" е ходил облечен в тъмен костюм, пътува за всеки мач както домакински, така и гостуване. 60 - годишният фен беше пропуснал само един мач в последните 30 години заради загуба в семейството.

Той е потеглил с приятеля си - 28-годишния Лиъм Суини. Сууни пък от доста време е работил като стюард на стадиона и е организирал пътуването на феновете за мачове извън Нюкасъл. Двамата са искали да комбинират почивка с наблюдаване на две приятелски срещи на своите любимци - срещу Сидни и Уелингтън Феникс.

Преди старта на дербито капитаните на двата тима поднесоха съболезнованията си на близки на ултрасите, които бяха застанали в центъра на терена. В 17-ата минута на мача пък бурни ръкопляскания отбелязаха още веднъж съпричастието от трибуните към Суини и Алдър.