Бившият нападател на СССР Валентин Иванов почина на 76-годишна възраст след продължително боледуване.
 
Иванов бе част от отбора на Съветския съюз, който спечели олимпийката титла от игрите в Мелбърн през 1956 г. след победа с 1:0 над Югославия на финала. На полуфиналите “сборная” побеждава България с 2:1 след продължения, а бълтарският тим взима бронза след 3:0 над Индия.
 
С представителния отбор на СССР Валентин Иванов печели и европейската титла през 1960 г. в Париж след успех над Югославия с 2:1 след продължетия. Четири години по-късно заедно със “сборная” завършва на второ място на европейското първенство след загуба от Испания на финала.
 
Роденият в Москва бивш нападател, който щеше да навърши 77 години след 11 дни, е участвал и на две световни първенства. На Мондиал`62 в Чили той е голмайстор на турнира с 4 попадения. Има и два гола от Мондиал`58 в Швеция.
 
“Той имаше болестта на Алцхаймер. Беше болен от дълго време”, разкри пред руските медии бившият му съотборник от олимпийския отбор Никита Симонян.
 
Валентин Иванов, който е носител на Ордена за заслуги на УЕФА, е прекарал цялата си състезателна кариера в Торпедо (Москва). С този клуб той има две шампионски титли (1960 и 1965) и печели Купата на СССР през 1960 г. Той все още е голмайстор № 1 на клуба с 124 попадения. През 1976 г. като треньор извежда Торпедо до шампионската титла.
 
Бившият нападател беше женен за прочутата гимнастичка Лидия Калинина. Двамата се запознават на олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г., където тя взима златен медал в отборната надпревара. Четири години по-късно Калинина повтаря постижението си на Олимпиадата в Рим.
 
Неговият син – Валентин Иванов-младши, е международен футболен съдия. Той свири на световното първенство през 2006 г. и ще бъде запомнен с осминафинала между Португалия и Холандия (1:0) в Нюрнберг, когато показа 12 жълти и четири червени картона./БЛИЦ