Раул дел Рио, бивш лидер на партизанското движение във Венецуела, известен с отвличането на легендата на Реал (Мадрид) Алфредо ди Стефано през 1963 г., почина на 72-годишна възраст в Каракас.
 
Дел Рио, син на привърженици на Испанската Република, живеещи в изгнание, е роден в Куба. През 1945 г. заедно с родителите си, когато е двегодишен, емигрира във Венецуела.
 
През 60-те години на ХХ век се присъединява към партизанското движение, което по-късно е в основата на създаването на Левичарското революционно движение и на Венецуелската комунистическа партия.
 
Известен с партизанското си име Максимо Каналес, Дел Рио става лидер на група от Левичарското революционно движение, която през 1963 г. превзема кораба „Ансоатеги“, а година по-късно отвлича и американското военно аташе в Каракас Майкъл Смолън.
 
Най-известната операция на Раул дел Рио е през август 1963 г. Реал (Мадрид) гостува в столицата на Венецуела за приятелски мач. Ди Стефано, наричан Русата стрела, е най-добрият футболист в света по това време. Заедно с другите играчи на испанския тим той е настанен в хотел, в който Дел Рио и негов помощник влизат, преоблечени като полицаи. Така с лекота отвличат футболната звезда.
 
Ди Стефано е държан в плен в продължение на 70 часа и е освободен, след като партизаните постигат основната си цел – светът научава за съществуването на въоръжена съпротива във Венецуела. Ди Стефано почина през миналото лято в Мадрид на 88-годишна възраст.