Английската Футболна асоциация обяви с тъга за кончината на бившия лекар на националния отбор на „трите лъва“ Алан Бас. Докторът, който е бивш шеф на Медицинската комисия на ФИФА, си е отишъл от този свят на 90-годишна възраст.

Алан Бас седи точно до легендарния треньор на английските национал сър Алф Рамзи по време на победния финал на Мондиал`66 срещу ФРГ (4:2). Той е лекар на „трите лъва“ и на световното първенство в Мексико през 1970 г., а в средата на 80-те лекува счупената китка на Гари Линекер преди той да стане голмайстор на Мондиал`86 в Мексико. Сред пациентите на Алан Бас е и актьорът Шон Конъри.

„Футболистите от националния отбор се отнасяха към него като към свой баща. Сър Алф Рамзи също много го уважаваше“, обяви сестрата на лекаря Шърли Ливингстън.

Тя разказа и любопитна история, свързана с трофея „Жул Риме“, който английският национален отбор получава за световната си титла през 1966 г.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Отборът се прибрал от посещение в Дъблин или Белфаст, където показали купата. При завръщането в Лондон, никой не ги чакал на „Хийтроу“. Тогава Алф Рамзи опаковал трофея във вестник и казал на брат ми да я занесе у дома си и да я скрие под кревата. На сутринта щели да я занесат във футболната федерация. Не знам дали историята е истина, но я знам от Алан. Помня писмото, което той написа до майка ни, за да и каже колко е горд, че става лекар на националния отбор“, допълни Ливингстън.