Легендарният футболист на Ювентус и почетен президент на клуба Джампиеро Бониперти почина на 92-годишна възраст, съобщиха от италианския гранд. Смъртта на бившия нападател на „Старата госпожа“ е настъпила няколко дни, след като е получил сърдечен удар.

„Това е новина, която никога не сме мислели, че ще трябва да обявим. Днес, 18 юни 2021 г., се сбогуваме с Джампиеро Бониперти, който почина в Торино на 92 години. Никога няма да забравим всичко, което нашият президент олицетворяваше и какво беше значението му за Ювентус. Той беше олицетворение на ДНК-то на Юве, на клуба, на който посвети целия си живот“, пише в съобщението на „бианконерите“.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Бониперти беше голмайстор №1 в историята на Ювентус до 2006 г., когато постижението му беше подобрено от Алесандро дел Пиеро. Легендарният нападател през цялата си кариера носи екипа на „бяло-черните“, изигравайки 443 мача за периода 1946-61 г. Постижението му от 179 гола все още е на второ място във вечната клубна ранглиста след това на Дел Пиеро (290 попадения).

През 1971 г., десет години след края на кариерата си, Джампиеро Бониперти се завръща в Ювентус, за да стане президент на клуба. По време на престоя му на ръководния пост „Старата госпожа“ печели общо 16 трофея на местно и международно ниво.

Джампиеро Бониперти ще се запомни и с ролята си при откриването на новия стадион на Ювентус. Тогава той седеше на една пейка, заедно с Дел Пиеро, и разказваше на зрителите историята на клуба.

„От сега нататък някъде горе ще блести още една звезда, която ще грее в черно и бяло. Това е Джампиеро Бониперти – човекът, който даде всичко в живота си за нашия клуб. Благодарим за всичко. Почивай в мир, Президентисимо“, завършва съобщението на „Старата госпожа“.