Светът на футбола се раздели с поредното си голямо име. На 57-годишна възраст почина бившият капитан на националния отбор и легенда на Камерун Стефан Татау. Причината за смъртта му не беше оповестена.

Бившият десен бек е известен с това, че предвождаше „неукротимите лъвове“ при похода им до четвъртфиналите на Мондиал`90 в Италия. Тогава камерунците записаха победи над Аржентина, Румъния и Колумбия и станаха първият африкански отбор, достигнал до финалната осмица на световно първенство. На четвъртфиналите Камерун отпадна след загуба с 2:3 от Англия след продължения.

Четири години по-късно Татау също беше част от националния отбор, който игра на световното първенство в САЩ. Тогава обаче тимът не успя да повтори своята приказка и записа тежка загуба с 1:6 от Русия след пет гола на Олег Саленко.

 

Кариерата на Стефан Татау преминава през камерунските Тонере Яунде и Олимпик Мволие. През 1994 г. става играч на японския Тосу Фючърс, където остава до края на кариерата си през 1996 г. Така стана първият африкански футболист, осъществил трансфер в Япония.

През 2018 г. Татау беше един от 77-те кандидати за селекционерския пост на националния отбор на Камерун. До смъртта си той беше част от техническата комисия на футболната федерация на страната. Участва и в жребия за Купата на африканските нации, която трябваше да се проведе в Камерун между 4 и 25 април 2020 г. Заради пандемията от коронавирус турнирът беше отложен за януари 2021 г.